Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Britanci su najpijaniji narod na svijetu: Provjerite kako na ljestvici stoje Hrvati

'Sve dok se kultura ne promijeni, a mi ne postanemo 'europskiji' i umjereniji u pijenju, morat ćemo smisliti neko rješenje i razmišljati o tome kako savjetovati ljude da se opijaju manje'
17. svibnja 2019. u 18:32 8 komentara 4001 prikaza
ispijanje alkohola
Foto: Shutterestock
Pogledajte galeriju 1/3

Najpijanija' nacija na svijetu je Velika Britanija. Nalazi potječu iz osmog po redu, 'Globalnog istraživanja o drogama', koje se smatra najvećom anketom o uporabi supstanci u svijetu. Britanci u prosjeku piju 51,1 puta u razdoblju od jedne godine, što je gotovo na tjednoj bazi. Globalni prosjek je 33 puta, prema analizi podataka skupljenoj na uzorku ljudi iz 36 različitih zemalja diljem svijeta, a u top listi su ih naveli 29, prenosi Dailymail. 

nije svejedno Jeste li primjetili kakva vam je koža nakon što pijete alkohol?

Stručnjaci vjeruju da je to potaknuto od strane milenijske generacije, koja daleko više prakticira navike opijanja u odnosu na starije skupine. Profesor Adam Winstock, osnivač Globalne ankete o drogama, izjavio je kako mnogi koji piju, rade to na izrazito štetan način. Točnije, nije problem u pijenju, nego u pretjerivanju s pićem, piše Dailymail

ispijanje alkohola | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

- Sve dok se kultura ne promijeni, a mi ne postanemo 'europskiji' i umjereniji u pijenju, morat ćemo smisliti neko rješenje i razmišljati o tome kako savjetovati ljude da se opijaju manje- kazao je Winstock. 

Pušenje - ovisnost o nikotinu donesite dobru odluku Jednostavni trikovi za lakši prestanak pušenja i ispijanja alkohola

Britaniju slijedi SAD, Kanda i Australija, a zanimljivo je kako se 'mi' nalazimo negdje po sredini liste. Hrvatska je tako svrstana pod 'zemlje Balkana', a krajnji rezultat zapravo je poprilično pozitivan. Naime, prosjek opijanja kod 36 različitih zemalja je 33, a mi imamo svega 31, što nas svrstava pod zemlje koje nisu toliko podložne alkoholu. Nalazimo se na 17. mjestu od njih 36. 

Top 15 najpijanijih: Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija, Danska, Indija, Irska, Meksiko, Češka, Finska, Belgija, Novi Zeland, Francuska, Španjolska, Švedska, Slovačka pa onda tek Balkan u koji je stavljena i Hrvatska. Ostale zemlje s liste su Italija, Austrija, Norveška, Nizozemska, Švicarska, Brazil, Mađarska, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Portugal i Čile.

Pogledajte video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar gospon Fulir
  gospon Fulir:

  J... vas Balkan!

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Znači ak komšije pijeju litru brlje dnevno, a mi nit za trist dni....prosjek nam je litrenka vu dva tjedna.....kak dobro istraživanje, kak stručni istraživači ???

 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Balkan..to je tam neka planinčuga u Bugarskoj il gdje.. tamo neki fini ljudi, malo piju.