Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijabetes

Najnovija metoda liječenja – kako umjetna inteligencija olakšava borbu s dijabetesom

Dijabetes
09.11.2021.
u 13:32

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti čitateljima poklanjamo kupone s 50% popusta za laboratorijsko otkrivanje šećerne bolesti i posebni prilog Dijabetes.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, ponekad zaboravim da imam šećer – riječi su to mlade arhitektice Ines.

Umjetna inteligencija, odnosno hibridna inzulinska pumpa značajno je promijenila život ljudi koji se bore sa šećernom bolesti.

Inzulinska pumpa je takozvana vanjska gušterača u kojoj se nalazi samo jedna vrsta inzulina, te on kroz cijeli dan pušta potrebne doze.

Uz pomoć senzora za mjerenje glukoze koji je „zaljepljen“ na ruci omogućava se uvid u kretanje glukoze u stvarnom vremenu.

Pumpa radi na principu da senzor šalje pumpi rezultat, a pumpa ovisno o njemu ispušta ili ne trenutno potrebne doze inzulina

Namještanje dnevne doze inzulina, koja u potpunosti ne ovisi o obrocima i hrani, već isključivo o tjelesnim potrebama i vlastitim željama.

Što to znači? Znači da ljudima koji boluju od šećerne bolesti nije neophodno često pikanje u prst kako bi provjerili razinu glukoze pa je moguća bolja kontrola dijabetesa jer imamo graf koji nam pokazuje to kretanje kroz svih 24 sata.

Ujedno, omogućava nam da vidimo kako naše tijelo reagira na pojedinu namirnicu, na pojedinu tjelesnu aktivnost i sve ostale stvari koje utječu na naše stanje.

U prilogu Dijabetes otkrijte recepte za kolače bez šećera. Čitajte intervju s dijabetologom Draganom Božičevićem i doznajte kako se sa šećernom bolesti nosi Marijan koji je sportaš i dobrovoljni darivatelj krvi.

Darujemo vam i kupone s 50% popusta za test albumina u urinu i test oralne podnošljivosti glukoze u poliklinici Analiza lab.

Prilog pronađite na darove uz Večernji list u četvrtak 11. studenoga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije