Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Na svijetu nedostaje gotovo 6 milijuna medicinskih sestara

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog svake godine
11. studenoga 2020. u 10:08 1913 prikaza
Svjetski dan šećerne bolesti

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije više od 450 milijuna osoba u dobi od 20-79 godina boluje od šećerne bolesti, ali nažalost tek polovica ima postavljenu dijagnozu i nalazi se u aktivnom liječenju. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2019. bilo evidentirano 315.298 osoba. Šećerna bolest je isto tako 4. vodeći uzrok smrti s udjelom od 5.4% u 2018. godini.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog svake godine, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation). Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti ove je godine važnost uloge medicinskih sestara u liječenju, ali i prevenciji dijabetesa. Dugotrajno postojanje bolesti koja se ne liječi povezano je s oštećenjima organizma, što može voditi do opasnih posljedica za zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donosi informaciju kako na globalnoj razini nedostaje oko 5.9 milijuna medicinskih sestara, a to može značiti da će milijuni ljudi ostati bez njege koja im je potrebna. Kolika je važnost medicinskih sestara, ali i liječnika u sprečavanju nastanka bolesti ali i liječenju, govorimo u emisiji u kojoj će gostovati doc. Dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac, te Vilma Kolarić, dipl. med. techn., glavna sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.

Emisiju možete pogledati u petak 13. 11. 2020. u 12 sati na portalu Večernjeg lista.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?