Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Multimedia H-Fi

Na sajmu Multimedia Hi Fi u Hrvatsku se vraća gramofon

hi fi
15.04.2010.
u 18:40

Na sajmu sudjeluju hi-fi distributeri iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i hrvatski proizvođači.

Iako nas je galopirajuća kriza već odavno zahvatila, čini se da još uvijek nismo izgubili moć kreacije i osjećaj za fino. U zagrebačkom hotelu Esplanade danas počinje, a traje cijeli vikend, Multimedia H-Fi show, izložba, kako joj i ime kaže - audioopreme. Ništa neobično, osim što će se ovdje moći vidjeti izlošci vrijedni i po nekoliko stotina tisuća kuna, a ako dodamo da se među takvim eksponatima nalazi i dosta hrvatskih proizvoda, onda imamo i priču. Hrvatska će ovdje doživjeti i - povratak gramofona.

- Na svjetskoj razini gramofoni doživljavaju pravu renesansu, prodaje se sve više gramofona i LP-ploča, riječ o trendu koji je počeo prije nekoliko godina u Velikoj Britaniji. Obiđite izlagače na ovom sajmu i vidjet ćete kako znatan broj njih muziku pušta upravo s gramofona koji ima unikatan zvuk – kaže Marko Pecotić, suorganizator sajma.

Mainstream brendova ovdje nema. Svi su uređaji ručno rađeni i proizvedeni u malim serijama, nešto poput švicarskih satova. No, u skladu su s tim i cijene – pojedini uređaji stoje i vrtoglavih 40.000 eura.

- Svi mi volimo izbliza vidjeti i dotaknuti luksuzni automobil. Naravno, većina ljudi si to ne može priuštiti, ali svi volimo te objekte požude. Primjerice, njemački zvučnici Avantgarde Acoustics koji su ovdje izloženi stoje nekoliko stotina tisuća kuna, a na ovom sajmu mogu se izbliza vidjeti i čuti, što je rijetka prilika – kaže Pecotić.

Na sajmu sudjeluju hi-fi distributeri iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i hrvatski proizvođači.

- Svi su moji vrhunski hi-fi kabeli ručno rađeni, koristim isključivo najskuplje srebro koje je najbolji vodič, a za proizvodnju svakog kabela mi treba i do deset dana. Na vrhunskom hi-fi sustavu osjeti se i promjena kabela – ističe Damir Sumić, vlasnik domaćeg Sumic Audija.

Na sajmu smo sreli i Branka Baričića iz zagrebačke firme ALB koja na sajmu predstavlja model vlastitog zvučnika koji ima komercijalni naziv Black Master.

- Proizvodnja tj. dizajn vrhunskog zvučnika zahtijeva mnogo rada, znanja i potpunu predanost. U ponudi imamo tek dva modela, a u svaki od njih smo uložili pune tri godine istraživanja. Tvrdim da se moji zvučnici mogu uspoređivati s bilo kojim zvučnikom sa Zapada – kaže Baričić.

Sajam je za javnost otvoren danas od 12 do 18 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati. Cijena je ulaznice 20 kuna.

Komentara 3

DU
dugi
20:08 15.04.2010.

Cega to nema???.......\"Mainstream brendova ovdje nema\" Oh sto volim ovaj moj materinji jezik. Sve ste prodali pa sto ne bi i jezik, zar ne?

KE
kendikein
21:29 15.04.2010.

joj daj ne pi**i oko gluposti... jezik je živa stvar, mijenja se, upija, posuđuje, prepravlja riječi iz drugih jezika, pa tako je i nastao, to znači da je živ, da je u kontaktu sa svijetom... pa pola riječi koje upotrebljavaš su nekad bile tuđice. u čemu je problem? da li bi bilo sretniji da umjesto \"mainstream brend\" piše \"glavnostrujaška marka\"?

DU
dugi
21:54 15.04.2010.

Cuj siromacek (jezicni), jezik je ziv, to svi znamo samo kaj ti ides iz jedne krajnosti u drugu, od pretvaranja hrv. jezika u kvazi engleski do hrv. jezika koji je stari bolesnik (Francek) htio napraviti kako bi bilo sto \"hrvatskije\". Na srecu postoji i onaj pravi hrv. jezik. Procitaj koju knjigu od Stjepka Tezaka. Mozda onda vidis da zivi jezik ne znaci i iskvareni engleski. Nazalost, ovakve zute tvorevine kao sto je VL ne mare za Hrv. jezik, ionako pripadaju austrijancu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije