Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže olakšanje

Na korak do pronalaska lijeka protiv migrene?

glavobolja
Arhiva Večernjeg lista
30.08.2010.
u 11:12

Migrena predvodi ljestvicu 20 najučestalijih boljki prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, a napada jednog od osam ljudi.

Znanstvenici su identificirali ''migrenski gen'' i time pružili nadu u moguće otkriće lijeka protiv glavobolje, donosi Daily Mail. Zanimat će to mnoge: migrena predvodi ljestvicu 20 najučestalijih boljki prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, a napada jednog od osam ljudi, muškarce i žene podjednako. Upravo zbog ove pošasti otvara se najveći broj bolovanja što, primjerice, britansku ekonomiju stoji čak dvije milijarde funti godišnje. Naime, intenzivna glavobolja, često praćena mučninama i tegobama vida te osjetljivošću na svjetlo, može natjerati zaposlenika da uzme tri slobodna dana, zbog čega jedan od sedam pacijenata vjeruje da mu migrena utječe na karijeru.

S obzirom na to da medicina danas raspolaže lijekovima za migrenu koji često nisu učinkoviti ili nisu primjereni za sve pacijente, najnovije otkriće moglo bi pomoći milijunima ljudi. Tim znanstvenika s instituta Wellcome Trust Sanger na Cambridgeu bavio se usporedbom DNK tisuća pacijenata koji boluju od migrene s onima koji ne boluju. Tako su prvi put praćeni genomi tolika broja ljudi i pritom traženi genetski ključevi za bolje razumijevanje migrene. 

– Rezultati ove velike studije vode nas korak bliže razumijevanju temeljnih aspekata migrene, uz vjerovanje i nadu da će omogućiti i brz pronalazak lijeka – komentirao je profesor Peter Goadsby.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije