Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Na cigarete mjesečno trošimo 200 kuna više nego na kino, knjige...

pušenje, portal
Goran Kovačić/PIXSELL
25.02.2013.
u 17:35

Prioriteti – izdaci za duhansku ovisnost veći su i od troškova za odjeću i obuću

Zbog smanjenja prihoda, a povećanja troškova građani Hrvatske u prošloj su se godini nastavili odricati mnogih stvari i mnogih zadovoljstava. No zanimljivo je da se u mnogim kućanstvima (prema rezultatima istraživanja agencije GFK koje je provedeno u prosincu 2012.) mjesečno više troši na duhan i cigarete (505 kuna) nego na kulturu i zabavu (315 kuna), odjeću i obuću (460 kuna), a da se za obrazovanje daje sličan iznos onome koji na kraju ode u dim (520 kuna).

Mjesečno – tri šteke

I dok su se, u usporedbi s podacima iz prosinca 2011., lanjski mjesečni troškovi za kulturu i zabavu te obrazovanje smanjivali, oni za cigarete su se povećavali, s 480 kuna na 505 kuna. Iako priznaje da mu je i samome nelagodno govoriti o tome koliko novca mjesečno on i njegova žena ekonomistica potroše na cigarete, 41-godišnji zagrebački obrtnik Marko Š. ne može si pomoći. Kaže, ovisnost je jača.

– Svaki mjesec popušimo oko tri šteke cigareta. Donedavno je šteka stajala 200 kuna, a sada je 210. Znači, 630 kuna mjesečno ode na cigarete. Da, puno je to, i nisam siguran da bismo toliki novac mogli trošiti na cigarete kada ne bismo imali posao. Na sreću, oboje radimo – kazao je Marko. Kada smo ga, pak, upitali izdvoji li mjesečno štogod novca za, primjerice, kupnju knjige, odlazak u kazalište, kino ili na koncert, uzvratio je iskreno i samokritično:

– Uh... Ne sjećam se kada smo žena i ja zadnji put bili u kinu i kazalištu. No, preklani smo bili na koncertu Joea Cockera. A kupnja knjiga svodi se na godišnju kupnju školskih udžbenika za djecu. Eto, nemam se baš čime pohvaliti.

U krizi poroci – veći

A što na sve navedeno kaže sociolog Zoran Malenica?

– U krizi neki poroci postaju još veći. Primjerice, alkoholizam. A mnogima se tada, jer su nervozniji, još teže odreći cigareta. U kulturne sadržaje neki ne ulažu jer ni prije nisu stekli naviku odlaziti u kazalište ili kino. Sada je teže i nama koji tu naviku imamo. Žena i ja godinama smo imali kazališnu pretplatu, sad je već dvije nemamo. Vikendom odlazak u kino za dvoje stoji više od 70 kuna, pa se mora razmišljati je li bolje film pogledati i kinu ili na internetu – kaže Z. Malenica.

>> Polaznici požeške škole, njih 53, na cigarete potrošili 8,8 mil. kn!

Komentara 12

CK
cuger koji sjedi
17:45 25.02.2013.

ja ne pušim cigarete, a taj koji puši bi trebao plaćati zdravstveno duplo.

DU
Deleted user
17:40 25.02.2013.

Treba pojeftiniti cigarete pa će se trošiti manje na njih! :-P

OB
-obrisani-
18:59 25.02.2013.

Ovak samo ispadate licemjeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije