Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne preljuba

Muževi su kao Lesi, uvijek se vrate kući

svađa
Arhiva VL
03.07.2010.
u 12:00

"Žena kaže da želi istinu, ali kad ju čuje, možda će oprostiti, ne i zaboraviti"

- Znate kako u šali zovemo muža koji je otišao od kuće i ostavio ženu i djecu kako bi bio s drugom ženom, pa se zatim vratio kući? Lesi! - šali se Ljubica Uvodić Vranić, psihologinja koja je izdala dvije knjige koje se bave problematikom odnosa u vezi, a uskoro izlazi i treća “Avantura osobne promjene”.

Oprost zbog sigurnosti

U svojoj se praksi psihologinja Uvodić Vranić rijetko susreće sa sretnim brakovima, ali svaki je preljub s kojim se susrela, kaže, priča za sebe. Ipak, uvriježeno mišljenje da žene češće opraštaju istinito je.
- Da, žene češće opraštaju, a muškarci češće varaju, iako se žene i na ovom području ‘emancipiraju’, pa sve češće prihvaćaju ‘muško’ ponašanje - govori Ljubica Uvodić Vranić.

No, zašto žene opraštaju? Najsnažniji i najčešći je razlog, čini se, strah od gubitka sigurnosti.
- Nakon preljuba često se oprašta zbog potrebe za sigurnošću, a tu je i iluzija da je taj preljub bio posljednji, što často nije istina. No, često taj razlog oprosta podrazumijeva i vraćanja ‘milo za drago’ - govori Uvodić Vranić, te ističe da se često oprašta i zbog religioznih razloga.

Žena ne zaboravlja

Drugi način na koji se može ‘izgladiti’ situaciju nastalu nakon preljuba nije moralan, ali je ponekad ipak pravi izbor. Naime, preko svega se može prijeći ako druga strana za preljub ne zna.
- Žena će uvijek reći da želi samo istinu, te da će nakon što čuje istinu moći sve oprostiti. Ali to se rijetko, da ne kažem nikad, u praksi ne događa. Možda će htjeti oprostiti, ali neće moći. Možda će oprostiti, ali neće nikad zaboraviti - ističe Uvodić Vranić.

Muškarci se, pak, već poslovično u svom društvu ne srame istaknuti svoje izvabračne avanture, a često im to u društvu i ‘pozitivno’ utječe na imidž. Isto tako, muškarci češće i napuštaju svoje domove zbog druge žene, misleći kako je kod susjeda (ili ovom slučaju susjede) trava zelenija. No, često je istina upravo suprotna.
- Razgovarala sam često s muškarcima koji su sad u trećem ili četvrtom braku. Znaju mi reći ‘da mi je bila sadašnja pamet, ostao bih onda s prvom ženom’. Ta me rečenica posebno zaboli, jer pokazuje koliko je suza proliveno uzalud, na svim stranama.

Prema riječima ove psihologinje, preljub je često pokušaj da sebi nešto priuštimo, a manje želja da nekome naštetimo. Često niti nije prisutna svijest da štetimo.

A da je preljuba mnogo, pokazuje svakako broj razvrgnutih brakova. Još sredinom prošlog stoljeća poznati seksolog Alfred Kinsey proučavao seksualno ponašanje Amerikanaca, te ustanovio da je više od 60 posto muškaraca i 30 posto žena imali jedan ili više preljuba. Uzme li se u obzir da žene često skrivaju ono što rade, brojka bi mogla biti bliža 50 posto.
- Za pretpostaviti da je danas broj još veći. No, činjenica je i da većina ljudi prebrode preljub, tuđi ili svoj. Nema više Ane karenjine - zaključuje Uvodić Vranić.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar commentator
commentator
15:32 03.07.2010.

Lesi? kakvi su to načini muževe uspoređivat sa lesijima? To su oni koji idu kod druge babe pa se vrate netko će reči, dobro priznajem ne resi ih plemenitost, ali ako se oni ovako nazivaju onda žene koje \"odlutaju\" ćemo po novinama zvati \"kuje koje se tjeraju?\" Eh? Pardon me.

JA
jankoprekobrda
19:35 03.07.2010.

Nikada nisam pa ni u braku sexao sa postenom zenom trazim takvu da mi se javi postenpo i dobro placam.

JU
Jurek
15:45 03.07.2010.

A kako se zovu žene koje se vraćaju ... ili ne vraćaju već odu s onim koji ima više ??? - Znate, ja njega obožavam. Kuham mu što voli, stavljam parfem koji voli, uživam se baviti njime... - a štaa ona voli ? Ova žena ima veći problem nego njen muž. Uživa se baviti njime a zanemaruje sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije