Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Homoseksualni parovi

Muški gej par zaradi 63.000 $ više od heteroseksualnog

Male gay parents relaxing in bed with two kids
Foto: Thinkstock
1/2
14.09.2016.
u 22:15

Najviše zarađuju muški parovi koji imaju djecu, jer za posvajanje djeteta valja imati 30 tisuća dolara, a za surogat - majku treba im čak 250 tisuća dolara

Podaci o tome koliko zarađuju homoseksualni, a koliko heteroseksualni parovi u Sjedinjenim Državama potvrdili su da postoji veliki jaz između primanja žena i muškaraca. Naime, u SAD-u nitko ne raspolaže točnim podacima o tome koliko je homoseksualnih brakova sklopljeno otkad je Vrhovni sud 2013. godine donio odluku u prilog takvim brakovima, no otkrili su to podaci o poreznim prijavama koje podnose parovi, piše The New York Times. Pa je tako ministarstvo financija došlo do podatka da je u SAD-u 2014. godine bilo 183.280 homoseksualnih brakova, što čini tek 0,33 posto svih brakova.

U Hrvatskoj je, nakon što je Vlada Zorana Milanovića 2014. godine ozakonila životno partnerstvo, službeno registrirano oko 120 takvih partnerstava, otkriva gej aktivist Marko Jurčić. To je oko 0,5 posto svih brakova sklopljenih u jednoj godini u Hrvatskoj (u nas nema podataka o ukupnom broju brakova). U prvi mah, nakon stupanja Zakona o životnom partnerstvu, u to su ušli deseci gej parova. Svake subote u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici bile su dvije-tri registracije, a ove godine, procjenjuje Jurčić, u zemlji je sklopljeno desetak partnerstava.

U vezu dolaze s imovinom

U SAD-u je broj istospolnih brakova vjerojatno i veći jer parovi koji žive u državama gdje gej brakovi nisu ozakonjeni mogu otići u drugu državu, vjenčati se, ali u svojoj državi ne mogu iskoristiti porezne povlastice pa o njima nema podataka. Razlika u primanjima između heteroseksualnih i muških parova jako je velika, muški parovi godišnje zarađuju čak 63 tisuće dolara više nego prosječni par žene i muškarca! Muški parovi raspolažu sa 176 tisuća dolara godišnje prosječno, heteroseksualni sa 113 tisuća. Tek nešto više zarađuju ženski parovi, 124 tisuće dolara.

Kako je diskriminacija i potplaćenost žena glavni razlog što muški parovi imaju više, kako to da lezbijski parovi s dvije potplaćene žene imaju ipak više od muško-ženskog bračnog para? Razlog je – geografski! Naime, homoseksualnih parova najviše je u urbanim centrima na obje obale Amerike, tamo gdje su plaće i inače više nego u unutrašnjosti zemlje. No, kad bi se usporedile plaće na istom području, lezbijski prihodi bili bi niži, navode analitičari.

Hrvatska feministica Rada Borić kaže kako je više razloga zbog kojih obitelji homoseksualnih parova mogu imati veće prihode.

– Prvo, mogli bismo to objasniti dugotrajnim ulaganjima u obrazovanje i karijeru homoseksualnih osoba oba spola, koje može biti i dvostruko dulje nego kod heteroseksualnih parova, prije odluke o osnivanju obitelji. Kod muškaraca već tradicionalno postoji prednost u vrijednosti imovine kojom raspolažu – muškarci su u pravilu nasljednici i tek se posljednjih godina taj trend sporo mijenja, čak i u najrazvijenijim zemljama – ističe Rada Borić, upozoravajući tako da unatoč svim proklamacijama ravnopravnosti neki ukorijenjeni običaji, kao što je nasljeđivanje, i dalje jako zakidaju žene, a to je proširen običaj i dalje i u Hrvatskoj.

Kasnije osnivaju obitelj

– Homoseksualni parovi gotovo u pravilu kasnije osnivaju obitelj pa i to može doprinijeti lakšem stjecanju imovine iz koje se ostvaruju prihodi. Heteroseksualni parovi ranije se odlučuju za djecu, pri čemu žene često odlučuju ostati uz njih ili raditi skraćeno radno vrijeme, što, dakako, utječe na primanja i ukupne prihode obitelji – kaže feministica.

Sloboda odabira životnog stila u gradu svakako ima puno utjecaja.

– Homoseksualni parovi u pravilu žive u urbanim središtima s dobrom ponudom bolje plaćenih poslova, dok je u ruralnim krajevima homoseksualnih parova manje – objašnjava razliku Rada Borić .

U SAD-u, otkrili su porezni podaci, najviše zarađuju muški parovi koji imaju djecu, jer to puno stoji. Za posvajanje djeteta valja imati 30 tisuća dolara, a za surogat-majku treba im 250 tisuća dolara.

– Za djecu se odlučuju samo socijalno i financijski dobrostojeći homoseksualni parovi pa otuda i razlika između muških i ženskih homoseksualnih parova s djecom i njihovih primanja – zaključuje Borić. 

>>LGBT udruge tražit će da lezbijski i gej parovi mogu posvajati i djecu 

Komentara 4

CI
cika123
22:28 14.09.2016.

blokiraju mi se komentari bez ikakvog razloga a da napišem što mislim o ovoj temi vjerovatno više nebi imala pristup komentarima.

BA
bakulušić
22:59 14.09.2016.

Evo, dakle, ako imate egzistencijalne probleme i niste zadovoljni zaradom, ne morate ići u Irsku, Njemačku... Postanite peder i zarada više nije upitna. Na fotografiji se vide sretni izrazi na licima cijele "obitelji". Uputstva i informacije kod gospođe Rade Borić i novinarke Večernjeg lista. Stupite među sretne i radosne i riješite svoje životne probleme na brz i bezbolan način.

JI
Ja i Ja
22:49 14.09.2016.

I autor članka se vjerojatno još i naziva novinarom...koji ste vi jadnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije