Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Muškarci, gdje držite mobitel? Evo zašto ga ne biste trebali držati u prednjem džepu

muškarac s mobitelom
Foto: Thinkstock
1/3
17.06.2014.
u 08:41

Muškarci koji svoje mobitele drže u prednjim džepovima hlača imaju manju pokretljivost spermija.

Ako već dulje vrijeme pokušavate dobiti bebu, a jednostavno ne ide, to zna biti vrlo frustrirajuće.

Posljednjih godina muškarci se sve više bore s nekim oblikom smanjene plodnosti, a uzroci mogu biti u sasvim neočekivanim "sitnicama".

Upozorenja da mobilni telefoni nisu tako bezazleni kada je naše zdravlje u pitanju, sada dobivaju novu težinu. Istraživanje objavljeno u časopisu Environment International otkrilo je da muškarci koji svoje mobitele drže u prednjim džepovima hlača imaju manju pokretljivost spermija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji analizirali su 10 istraživanja koja su obuhvatila ukupno 1492 ljudi s ciljem da se otkrije kako elektromagnetsko zračenje mobitela utječe na plodnost muškaraca. Muškarci su otkrivali koliko dugo drže mobitele u džepu u rasponu do 16 sati. Proučavali su kako kraća i dulja razdoblja izloženosti elektromagnetskom zračenju utječe na zdravlje spermija. Utvrđeno je da sat vremena izloženosti zračenju uzrokuje smanjenje broja spermija za 9% i broj pokretljivih spermija za 8%.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

- To možda i ne bi trebao biti problem za zdrave muškarce. Čak i s 8% manje spermija može doći do začeća, tvrdi profesorica Fiona Mathews sa Exetera. Budući da muškarci neprestano regeneriraju novu spermu, bez izloženosti zračenju mogu imati imati ponovno zdravu "seriju" u samo četiri dana, kaže Matthews i dodaje da su potrebna dodatna istraživanja da se utvrdi utječe li izloženost zračenju koje emitiraju mobiteli na mušku plodnost dugoročno.

>>Muškarci koji se bore s neplodnošću mogu se izliječiti - rajčicama

>>Vruće saune smanjuju broj spermija i plodnost

Komentara 4

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
15:06 17.06.2014.

istina je ponekad teška ,a cenzori revni,prerevni

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:48 17.06.2014.

Što se tiče spermija više mi ne trebaju, oni su svoje davno odradili...Mobitel držim u desnoj ruci...Kada vozim auto na sjedalu suvozača, kada spavam uvijek je u drugoj sobi....

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
15:09 17.06.2014.

vratite nam naš hrvatski ,večernji, molim lijepo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije