Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intima

Muška menopauza nije mit, a može se pobijediti uz pomoć partnerice

seks
Photos.com
28.04.2010.
u 16:30

Kako muškarac stari, intimnost i međusobno povjerenje partnera postaju odlučni faktori za vraćanje samopouzdanja, savjetuje dr. Ivo Belan.

Čak 10 posto muškaraca starijih od 50 godina pati od sindroma tzv. muške menopauze, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Sheffield, a s posljedicama tog sindroma svakodnevno se suočava 840 tisuća Britanaca. I njihovih supruga. Naime, niska razina testosterona može dovesti do povećanja tjelesne mase, gubitka kose, valunga ali i gubitka interesa za seks, pa na taj način može imati razarajući učinak na odnose između partnera.

Dokazane promjene

Muška menopauza relativno je nov termin i izaziva dijametralno suprotna stajališta struke. Do prije koje godine, ideja o tome suglasno je odbačena, no činjenica je da sve više stručnjaka misli drukčije. Podastiru brojne dokaze koji ukazuju na fizičke, hormonalne, psihološke i društvene promjene, koje mogu početi u životu muškaraca u njihovim 40-im, 50-im ili 60-im godinama. U prilog toj tezi, sve je više žena koje se žale da njihovi sredovječni muževi u tom periodu doživljavaju određenu krizu.

Seksualna terapeutica Mary Clegg upozorava da muškarce koji pate od sindroma menopauze ne treba poistovjećivati s onima u klasičnoj krizi srednjih godina kada, prema klišeju, počinju izlaziti u disko klubove, nabavljaju crveni sportski kabriolet i jure za mladim djevojkama.

- One su, upravo suprotno, zatvaraju u sebe. Premda njihove partnerice, zbog naglog gubitka interesa za seks, često posumnjaju na aferu, istina je posve drukčija: oni zapravo u potpunosti gube interes za intimnošću - smatra terapeutica.

Stoga kako pomoći muškarcu koji ulazi u osjetljivo životno razdoblje?

Podijelite brige

Dr. Ivo Belan mišljenja je da nije nimalo lako dati univerzalni recept za rješenje problema sredovječnog muškarca, ali je činjenica da se s novonastalom situacijom treba suočiti.

- Bračni partneri trebaju o njoj otvoreno razgovarati, razmotriti je sa svih aspekata i imati puno razumijevanja jedno za drugo. Žena mora doznati od muža koji strahovi i brige stoje iza njegove potištenosti.

Utjecaj muškarčeve partnerice ovdje je presudan jer kako muškarac stari, intimnost i međusobno povjerenje postaju odlučni faktori. Ako muškarac ima dovoljno samopouzdanja i ženu koja mu daje podršku, to može pojačati njegovu seksualnost - kaže dr. Belan, dodajući da je uputno, pokaže li se da su simptomi ozbiljne prirode, muškarca podvrgnuti liječničkom pregledu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mliniški
mliniški
17:56 28.04.2010.

Bilo bi zanimljivo istražiti nas starije od 70 godina.Bio bih pozitivan primjer

IV
Ivan1970
18:05 28.04.2010.

Htjeo bih da prokomentarisem sljedece : \"sindroma menopauze ne treba poistovjećivati s onima u klasičnoj krizi srednjih godina kada, prema klišeju, počinju izlaziti u disko klubove, nabavljaju crveni sportski kabriolet i jure za mladim djevojkama\". KRIZI???Radi se naime o necem sasvim drugom, muskarci koji veze skup cabrio voze ga jer za to imaju financisku mogucnost koja se uglavnom dobija u zrelim godinama i uglavnom se radi o carbletima u srebrenoj ili tamnoj boji, crvena boja nikako! Jurenje za mladim djevojkama nije samo karateristika muskaraca u srednjim godinama nego svih normalnih muskaraca, pa necemo valjda ganjati babe nasih godina ili sta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije