Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hormonalni oralni kontraceptiv

Muška 'antibaby' pilula prošla prva testiranja – sigurna je i učinkovita

Foto: shutterstock
30.03.2019.
u 14:32

U SAD-u i još šest zemalja svijeta u tijeku je ispitivanje kontraceptivnog gela za muškarce

Modificirani testosteron ključan je dio muške oralne pilule za kontracepciju koja je prošla prvo ispitivanje sigurnosti na 40 ispitanika te nisu zabilježene nikakve teže nuspojave. Pomak je to u pronalasku prve “muške antibaby pilule” objavljen na kongresu američkog Endocrine Societyja u čijem priopćenju stoji kako rezultati studije “sugeriraju da pilula, koja kombinira dvije hormonalne aktivnosti u jednu, smanjuje proizvodnju spermija istovremeno čuvajući libido”.

Period ispitivanja prekratak

U ispitivanju ovog muškog oralnog kontraceptiva, koje je provedeno u suradnji LA BioMed Instituta te sveučilišta Washington u Seattleu, ispitanici su uz placebo primali različite doze lijeka svakodnevno 28 dana. Utvrđena je smanjena proizvodnja spermija koja se vratila na uobičajeno prestankom uzimanja pilula, odnosno završetkom ovog ispitivanja. Primijećene su i prijavljene pojedine nuspojave poput pojave akni i glavobolje, ali nitko od ispitanika nije odustao od uzimanja kontraceptiva.

Kako stoji u priopćenju te kako prenose svjetski mediji, budući da je lijek potrebno uzimati najmanje tri mjeseca da bi se ozbiljno utjecalo na proizvodnju spermija, provedeno ispitivanje od 28 dana prekratko je razdoblje da bi se mogla uočiti optimalna supresija spermija. Najavljena su daljnja i opsežnija ispitivanja sigurnosti i učinkovitosti pilule o kojoj se već odavno “bruji”. Ipak, ovu vijest o ispitivanju moguće efektivne formule za prvu mušku “antibaby pilulu” prenose brojni mediji jer je riječ o pomaku koji bi mogao donijeti veliku promjenu u kontraceptivnoj medicini. Taj optimizam znanstvenici uključeni u ovaj rad nastoje zauzdati realnim prognozama kako je od ovog ispitivanja muške pilule do njezine konačne proizvodnje potrebno još oko desetljeće rada i procedura.

Gel se utrljava u ramena

No, ne radi samo na jednoj formuli te se uz kontracepcijske pilule za muškarce istovremeno radi i na drugim oblicima muške kontracepcije. Konkretno, u tijeku je i ispitivanje kontraceptivnog gela koje se, osim u Americi, provodi u još šest različitih zemalja svijeta. Kontraceptivni gel muškarci koji sudjeluju u istraživanju njegove učinkovitosti moraju svakodnevno utrljati u svoja ramena, upućeni su da se potom ne tuširaju iduća četiri sata itd.

Rezultati ispitivanja takvog oblika muškog kontraceptiva očekuju se za dvije godine, a umjetni progesteron koji sadrži neće, objašnjavaju stručnjaci, utjecati na promjene muških obilježja korisnika poput dlakavosti, dubine glasa i sl. Muški kontraceptiv tema je istraživanja već dulje od dva desetljeća, ali i pobuđuje i kontroverze jer se u brojnim zemljama svijeta kontracepcija i dalje smatra “ženskom obvezom”.

VIDEO Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije