Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
đaci u školama

Mornar: Pa neće ih izbaciti dođu li sa starim udžbenikom

Franka Nevistić,učenica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
08.09.2014.
u 23:00

Ministar Mornar: Zašto bi djeca morala ispaštati? Ne mogu poručiti da se ne poštuju propisi, ali... – rekao je neodređeno ministar o problemu udžbenika

Otvaranjem novih škola, prebrojavanjem učenika u malima školama kojima prijeti mogućnost zatvaranja, strahom dijela nastavnika za radno mjesto i prosvjedom roditelja i djece s teškoćama u razvoju koji ostaju bez asistenta u nastavi počela je ova školska godina. U prve razrede osnovnih škola, prema neslužbenim podacima Ministarstva obrazovanja, upisano je 41.437 učenika ili 660 više nego prošle godine. U osnovnim školama ove godine ukupno ima 328.031 učenik.

Najviše ih je u osmim razredima – 43.157 – a najmanje u petim razredima – 39.421. Šestaši su tek nešto brojniji od petaša – ima ih 39.826. I ove školske godine učenicima se neće zaključivati ocjene na polugodištu, a je li takva odluka koja je uvedena prije dvije godine negativno utjecala na uspjeh djece u školu, na što su upozoravali brojni roditelji, statistički podaci ne potvrđuju. Uspoređujući rezultate učenika u tri posljednje školske godine, došlo se do zaključka da su bolji u posljednje dvije godine kad zaključivanja nije bilo. Inače, prosječan opći uspjeh osnovaca u školskoj godini 2013./2014. je 4,2. Nedovoljnih je bilo više od 7 tisuća. Rezultati srednjoškolaca, očekivano, nešto su lošiji – njihov je prosječni uspjeh 3,6, a nedovoljnih je bilo više od 27.000.

Školarcima je ministar Vedran Mornar poručio da vrijedno uče, ne radi učenja nego svoga dobra, ali i dobra cijele države jer nas jedino obrazovanje može izvući iz krize. Osvrnuo se ministar i na problem udžbenika.

– Ne vjerujem da će djecu izbaciti iz škole dođu li sa starim udžbenikom. Zašto bi djeca morala ispaštati? Ne mogu poručiti da se ne poštuju propisi, ali... – kazao je neodređeno Mornar i dodao da smatra da bi udžbenici trebali biti rasterećeni faktografije pa tada ne bi bilo potrebe izdavati novi udžbenik kako bi u njemu mjesto pronašao aktualni gradonačelnik.

>>Mornar traži da Zagreb i županije plate asistente

>>Počinje školska godina s novim udžbenicima starog sadržaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije