Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispovijest obitelji

Moje dijete živi s pola srca

Zdravo srce
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
11.02.2016.
u 08:00

Franciska Agičić majka je dječaka Martina koji živi sa sindromom hipoplastičnog lijevog srca, odnosno ima samo polovicu srca.

U 24. tjednu sasvim uredne trudnoće, liječnik ginekolog na redovitom ultrazvučnom pregledu otkrio je neke nepravilnosti u samoj strukturi djetetova srca što je bila indikacija za detaljniji, specijalistički pregled pedijatrijskom kardiologu. Za neko vrijeme napravljen je i tzv. ehokardiografski pregled srca djeteta. Dijagnoza je uspostavljena. Vrlo teška i kompleksna – sindrom hipoplastičnog lijevog srca. Lijeva strana srca nije razvijena. Dijete ima samo polovicu srca. Uslijedio je šok. Bol, suze... nije bilo lako!

Nakon rođenja na operacije

-Kao roditelji znali smo da svaki trenutak do rođenja, a još više nakon, trebamo biti s našim životno ugroženim djetetom, govori mama Franciska. Martin je rođen u studenome 2008. godine nešto prije 4 sata ujutro, s nešto manje od 4 kg. Već treći dan po rođenju avionski je prebačen u njemačku kliniku za srce DHZ München s kojom je bio dogovoren prihvat i operacija.

Martin je u svoje nepune tri godine života imao četiri vrlo složene operacije srca, prvu već osmog dana života. Tu je još bilo i pet kateterizacija srca. Oporavci su nakon operacija trajali otprilike mjesec dana u bolnici, a onda i kućna njega koja je također bila jako bitna i zahtjevna. Vrijeme oporavka je u te prve tri godine zaista bilo vrijeme svojevrsne izolacije i potpune predanosti djetetu jer je važnost dobrog oporavka između operacija bila od ključne važnosti.

Živahno i s(p)retno dijete

-Danas je Martin vrlo živahno, aktivno i vrlo spretno dijete koje kontinuirano ima potrebu za nekom tjelesnom aktivnošću. Sada je predškolac i uz pomoć svojih divnih teta iz vrtića spreman je za jesen i školske avanture. I tako mi i dalje živimo dan po dan. Koristimo svaki do maksimuma, trudimo se ne gubiti vrijeme na stvari koje život ne znače, a kad nas pitaju što će biti sutra, jednostavno kažemo - novi dan.

Što je sve Martin proživio saznajte u magazinu Zdravo srce. Donosimo i ispovijest tada 29-godišnjeg Marka koji je doživio srčani zastoj te čovjeka koji ima 'polovno' srce. Saznajte i kako se hraniti te koliko vježbati, kada je sigurno upustiti se u redovitu seksualnu aktivnost nakon infarkta, a pomoću testa možete izračunati svoj rizik od srčanih bolesti. Zdravo srce potražite na svim kioscima za samo 14 kuna.

Foto: PR FOTO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije