Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pariz-London-Zagreb?

Modne blogerice savjetuju, šiju i pikiraju na Vogue

\'27.10.2010. Zrinjevac, Zagreb -Prica o modnim Blogericama.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL \'
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
31.10.2010.
u 13:50

Djevojke im šalju fotografije tražeći najbolje kombinacije. Od robe s Hrelića blogerice stvaraju unikatne kreacije. Jednu su od njih u Pradi dočekivali sa šampanjcem ne znajući da odjeću kupuje drugima, za sitnu proviziju

Tinta kojom se ispisuju prve stranice hrvatskih modnih blogova još je svježa, no glas o djevojakama koje su ljubav prema spajanju uzoraka, tkanina i boja pretočile u modni dnevnik ide sve dalje.

Virtualni poštanski sandučić Barbare Repe zatrpan je pozivima upomoć.

– Cure mi šalju slike odjeće i pitaju kako je kombinirati – kaže Barbara. Zato je i počela pisati blog.

– Želim poručiti curama da na odjeću ne trebaju puno trošiti. Stvar je u kombiniranju – objasnila je studentica treće godine Verna. Voljela bi se okušati u kreiranju, a da je na dobrom putu, jasno je iz komentara na njezin blog 1,2,3 Style.

– Zaboravim koliko me ljudi čita, pa se šokiram kad me netko zaustavi na ulici – kaže Barbara. Svojim osebujnim stilom domaće modne blogerice skreću pozornost gdje god se pojave.

Osječanku Ljupku Tanevsku zapazila je i novinarka Simone Werle, koja je njezin blog Sad Pony Guerilla Girl uvrstila u knjigu Style Diaries: World Fashion from Berlin to Tokyo.

Čelistica uz šivaći stroj

– Podržavam cure s viškom kilograma. Hoću im pokazati da smo mi sami modeli za odjeću koju nosimo, nevažno o kojem je konfekcijskom broju riječ – ohrabruje Ljupka. Kaže da je nevjerojatno koliko djevojaka traži savjet i ponosi se time. U Zagrebu se školuje za modnu dizajnericu. Nada se da će uskoro naučiti dovoljno da pokrene vlastitu liniju. Akciju dogovara s blogericom Petrom Kušan. Ljupka će krojiti, a Petra šiti.

– Netko se uzruja pa ode na jogu, a ja trk do mašine za šivanje – kaže Petra.

Ljubav prema modi dozirala je tijekom postdiplomskog glazbenog studija na sveučilištu Leopold Mozart Zentrum u Augsburgu.

– Korejke s faksa imale su novca, ali ga nisu znale trošiti, pa su pozvale malu Balkanku da troši umjesto njih – prisjetila se dana kada su je u Pradi dočekivali sa šampanjcem, ne znajući da odjeću kupuje za druge uz proviziju 10 posto.

Mlada čelistica vratila se iz Njemačke u potrazi za poslom. Nakon što je Hrvatska radio-televizija poništila audiciju za simfonijski orkestar, a ona ostala bez prilike za posao, okušat će se u modi. Pelerina koju je sašila oduzima dah, kažu čitateljice njezina bloga Chez Babushka, pa će početi primati narudžbe. Šiti je naučila uz malu pomoć mame, koju su sve djevojke okrivile za ljubav prema krpicama.

Odjeća njihovih majki pogubila se, pa blogerice biraju pametno u dućanima rabljene odjeće.

– Kad u Njemačkoj kupiš vintage Chanel za 30 eura, teško je dati 400 kuna za haljinu koju ti u Zagrebu pokušavaju podvaliti, a da je nisu poslali ni na kemijsko čišćenje – kaže Petra.

Spretnih ruku, cure prekrajaju odjeću, prave ukrase za kosu i nakit, a tenisice i cipele svojim detaljima pretvaraju u unikate za kojima se svi okreću. Nemoguće ih je ne zapaziti. Odijevaju se u dućanima za „obične smrtnike", a izgledaju kao djevojke od milijun dolara. U nedostatku novca umijeće je kombiniranje staroga s novim. Hrelić im je omiljeno odredište. Igraju se modom jer im nije stalo što će drugi misliti.

– Oblačim se kako mi se sviđa, a bitno mi je da se dobro osjećam – jasna je Ana Karadžole.

Studentica povijesti umjetnosti donedavno je izazivala svojom dugom kosom boje pastelno roza.

– Bila sam zagrižena metalka i oblačila se kako je grupa zahtijevala, ali to nisam bila je – priznaje.

Sada je prijatelji ne ispuštaju iz vida kad trebaju izabrati traperice, a djevojke izvan Zagreba „unajmile" su Anu da umjesto njih pohara Hrelić. Autorica bloga Psycho Couture učinit će to rado i bez naknade.

Cro-A-Porter, prvi red...

Blogovi njihovih kolegica diljem svijeta prometnuli su se u posao s punim radnim vremenom, a u prvim redovima na tjednima mode u New Yorku, Parizu i Londonu sjede uz modne urednice i kritičare, međutim naša je blogerska scena u začetku i djevojke svojim pisanjem zasad ne uspijevaju podebljati novčarke.

– Polako se ipak otvaramo trendovima – kaže Maja Mahmutović alias Molly's Stylebook. Ona i Ana primile su u ruke vruću ulaznicu za hrvatski tjedan mode.

– Ajme, koja sreća kad smo vidjele imena svojih blogova na sjedalima prvog reda na Cro-A-Porteru! – priznaju uglas.

Modne priredbe i osobe zanimljiva stila zaklonjena lećom fotoaparata bilježi pak diplomirana modna dizajnerica Antonija Butković. Njezin blog Croator ušao je u uži krug na natječaju britanskog Vougea. Pobjeda donosi posao i vlastiti blog na internetskim stranicama prestižnog časopisa pa Antonija željno očekuje rezultate.

Posao im nije bio na pameti kad su krenule blogati. I same u potrazi za savjetima blogerice, počele su prije nekoliko godina svoje odjevne kombinacije postavljati na forum hr-u pod "Modne kritike", na kojem međusobno komentiraju kombinacije. Jedna drugu nagovarale su da počnu blogati, ne sluteći da će ih ubrzo početi vući za rukav u potrazi za dobrim modnim savjetom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije