Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
daj što daš...

Moderne žene ne pate za moći, udat će se za niže obrazovanog

sandra bullock
02.11.2012.
u 17:09

Hipogamija na pomolu – u kriznim vremenima žene sve češće postaju glave i hraniteljice obitelji zbog stalnog posla i viših kvalifikacija...

Iako žene "pali" uspjeh i financijska moć, mnoge današnje djevojke više nisu time opterećene već su spremne udati se iz ljubavi za muškarca niže kvalifikacije ili lošijeg obrazovanja, kao primjerice Jullia Roberts koja je za životnog suputnika odabrara snimatelja Dannyja Mdera ili pak Sandra Bullock koja je odabrala mehaničara Jessea Jamesa.

Razlog je tome što sve više djevojaka završava visoke škole i fakultete. Muškarci koji su stoljećima održavali visoki socijalni status unutar veze polako odumiru. U mnogim zemljama danas je sasvim uobičajeno da žene budu bolje obrazovane od svojih snažnijih polovica, zaključila je globalna studija sveučilišta u Barceloni.

Tradicionalni status obrazovanijih i bogatijih muškaraca pomalo nestaje, a nova pojava u kojoj su žene preuzele tu ulogu zove se hipogamija i sve više postaje norma. Mlade i zaposlene djevojke postale su demografska skupina koja će vjerojatnije krenuti na daljnje obrazovanje prije nego što će se odlučiti udati i zanemariti školu.

Studija je obuhvatila 56 zemalja i saznala da se u 21 zemlji žene češće udaju za "niži sloj", a među njima su i Francuska, Slovenija i Mongolija.

Teško je u nekoliko desetljeća obrnuti tradiciju heteroseksualnih parova u kojima je muškarac dominirao pa bi hipogamija, smatraju stručnjaci, mogla smanjiti broj brakova i stvoriti dodatnu "klasu" samaca. Ipak nije sve tako crno.

– Uočili smo da se parovi prilično dobro prilagođavaju tim strukturnim promjenama – tvrdi voditelj istraživanja Albert Esteve, piše Daily Mail

Komentara 7

DU
Deleted user
19:27 02.11.2012.

prihvačanje razumjevanje dogovaranje

PP
pp
11:45 03.11.2012.

I vidi kako je to ispalo. Naše junakinje se razvele.

DU
Deleted user
19:26 02.11.2012.

za bilo kakvo zajedništvo prvenstveno čovjek traži čovjeka. a to znači slaganje. ukoliko prihvačam zajedništvo sa čovjekom unatoč svim njegovim manama i vrlinama onda to zajedništvo može uspjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije