Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Moćne biljne tinkture za zdravlje žena

Bio&Bio
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
29.01.2015.
u 08:30

Fitoterapija ili liječenje biljem medicinska je disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari upotrebljava većinom biljke. Stoljeća uporabe u narodnoj medicini potkrijepljena su današnjim znanstvenim i kliničkim istraživanjima o djelotvornosti i neškodljivosti fitoterapije. Uz pomoć biljaka možemo na lak i neškodljiv način blagotvorno utjecati na zdravlje i na prirodan način smanjiti simptome mnogih zdravstvenih tegoba.

Biljne tinkture koncentrirani su biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze u tekućem obliku. Prednost njihova uzimanja brza je apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno stroga Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razmatra brojna moguća zdravstvena djelovanja ljekovitih biljaka.

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja.

VRKUTA: SAVEZNICA KOD MENSTRUALNIH TEGOBA

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se kod nas naziva i Gospin plašt. Legenda kaže da su alkemičari iz njenih listova skupljali kapljice soka kako bi s pomoću njih pronašli „kamen mudrosti“, upravo otuda i latinski naziv ove ljekovite biljke.  

Vrkuta je u tradicionalnoj fitoterapiji najčešće korištena kao pomoć kod klimakterijskih i menstrualnih tegoba. Tradicionalna fitoterapija preporučuje vrkutu kod bolnih i obilnih menstruacija te skraćenog ciklusa i neplodnosti. 

Francuska fitoterapija preporučuje je u slučajevima kada je razina hormona progesterona u disbalansu i potrebno ju je dovesti u ravnotežu. 

CIMICIFUGA: PRIRODNO RJEŠENJE ZA SIMPTOME MENOPAUZE

Cimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix), poznata je već u 18. stoljeću kao biljna droga za liječenje ženskih bolesti. Njezina domovina su sjevernoameričke i kanadske šume gdje su je Indijanci upotrebljavali kao tonik za žene.

Fitoterapijski stručnjaci najčešće je preporučuju kod rješavanja klimakterijskih tegoba, kao što su navala vrućine („valunzi“), prekomjerno znojenje, razdražljivost, nervoza i problemi s nesanicom.

Sve se više koristi kao alternativna terapija u zamjenu za konvencionalnu hormonalnu nadomjesnu terapiju, pogotovo zbog rizika koje takva terapija može nositi.

KONOPLJIKA: BILJNA POMOĆ KOD NEPLODNOSTI

Konopljika (lat. Vitex Agnus Castus) u tradicionalnoj fitoterapiji stoljećima se koristila kod problema menstrualnog ciklusa i neplodnosti. S obzirom na opći porast tegoba hormonskog sustava, njena budućnost je neupitna.

Postoji niz znanstveno potvrđenih primjena kao što su: predmenstrualni sindrom (PMS) uključujući i simptome mastodinije i mastalgije, bolovi u grudima, problemi menstrualnog ciklusa (polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja).

Konopljika je tradicionalno poznata i kao važna pomoć pri liječenju ženske neplodnosti različitih uzroka te bolesti vezanih za hiperprolaktinemiju.

Napomena: Savjetujemo da ne eksperimentirate s tinkturama kućne radinosti već da se obratite stručnjacima i provjerenim proizvodima. Potražite fitoterapijske tinkturne pripravke provjerene i certificirane organske kvalitete jer na taj način u organizam ne unosite ostatke pesticida i teških metala s obzirom na to da su ti parametri kod BIO proizvoda strogo kontrolirani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?