Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najopsežnija studija

Mobiteli ne izazivaju rak mozga, tvrdi danska studija

'07.04.2009., Zagreb - Telefonski razgovor. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
21.10.2011.
u 16:52

Na najvećem uzorku ispitanika do sada zaključeno da korištenje mobitela ne izaziva rak na mozgu

Mobiteli ne izazivaju rak korisnicima njihovih usluga ništa učestalije nego kod onih koji ih ne koriste, pokazala je posljednja u nizu studija. Ovaj put riječ je o danskim istraživačima s Instituta za epidemiologiju raka, ali i o vrlo opsežnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 358.403 korisnika mobilnih telefona u razdoblju od čak 18 godina.

Istraživači su zaključili da nitko od njih nije imao izraženiji rizik za razvoj raka na mozgu, kako za 356 vrsta glioma tako ni za 846 vrsta raka središnjeg živčanog sustava. Čak ni među onima koji su najduže, 13 godina i više, koristili mobitel rizik nije uvećan. Kako mobiteli utječu na zdravlje, posebice na razvoj raka mozga, ispituje se već 20 godina. Mnogo je istraživanja pokazalo da nema izravne veze između mobitela i razvoja raka. Ipak, proljetos je veliku pažnju i popriličnu paniku izazvala preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koja je mobitele svrstala u kategoriju s kavom, što znači da se rizik ne može isključiti, iako ne i dokazati. I dalje stoji preporuka da mobiteli nisu poželjni za djecu i da oni koji imaju manje od 16 godina trebaju koristiti mobitel rijetko i samo za kratke razgovore.

Danskoj studiji neki znanstvenici zamjeraju da nije dovoljno istražila takozvane teške korisnike poput biznismena. Ipak, većina uglednih znanstvenika, poput Davida Spieglhaltera sa sveučilišta Cambridge, zaključuje da istraživanja valja nastaviti, iako ohrabruje činjenica da za sada nema veze između raka i mobitela.

Ključne riječi

Komentara 7

SR
s☺r@n
19:33 21.10.2011.

Nije točno. Mobiteli ne moraju izazivati rak glave već i drugih organa.

SR
s☺r@n
19:35 21.10.2011.

Ali ipak izazivaju, takodjer i kompjuteri ako imate nabrijanu kantu pored sebe.

JS
ja sam gladan
17:26 21.10.2011.

Viš ti ove Dance! Mobiteli ne izazivaju rak,tak vele.Zato kupujte i trošite novac za mobitele. A za rak dojke,preporučuju Dankinjama da ih odrežu, zbog prevencije. Pa sad u Danskoj svaka peta žena odstranjuje zdrave dojke kako ne bi dobile rak. Pa ti vjeruj ono kaj ti govore Danci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije