Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mnogi će maturanti zbog krize preskočiti maturalnu večeru

Maturalne večere okvirno stoje 500 kuna, interes je bio velik, ali većina maturanata na kraju se odlučila za klubove i cijenu od stotinjak kuna, kažu u hotelu Aristos.
14. svibnja 2010. u 08:00 3 komentara 30 prikaza
maturantice
Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Otići ću u Austriju i ondje se odjenuti za maturalnu večer – uzviknula je, razočarana hrvatskim trgovinama, maturantica Helena.

– Ja ću otići po Versaceove cipele za 80 eura u Mađarsku – dobacila je njezina prijateljica Marijana.  

Po odjeću na Hrelić  

– Ma ja ću se odjenuti na Hreliću – ispalila je Jasmina i izazvala smijeh svojih prijateljica iako su bile svjesne da se i ne šali posve...  

Ako se odjene na Hreliću, bit će posebna, drukčija i iskakat će iz cjeline, ali će i uštedjeti nešto novca, a to je ono što je našim maturanticama najbitnije.  

– Gledale smo haljine po zagrebačkim trgovinama i kod domaćih kreatora, ali stoje oko tri tisuće kuna, a to je mnogo novca za nešto što možda poslije više nećemo nikada odjenuti – smatra Helena Križan, maturantica Ekonomske škole iz Velike Gorice.  

Poslije mjeseci traženja idealne haljine, na kraju je odlučila sašiti jednu po uzoru na haljinu koju je vidjela na internetu.  

– S materijalom će me stajati oko 500 kuna, a kombinirat ću je s crnim cipelama s cirkonima na peti koje sam odlučila potražiti u Mađarskoj jer ih u nas nema. Za cipele i torbicu izdvojit ću oko 800 kuna, a frizuru, šminkanje i nokte dobit ću besplatno u stalne frizerke – objasnila je Helena.

Maturalna večer održat će se u hotelu Aristos u Buzinu, a za nju su morali izdvojiti 500 kuna. Cijene su visoke, ali djevojke su složne, moraju lijepo izgledati kako bi im ta večer ostala u lijepu sjećanju.

– Kad se sve zbroji, to je dosta novca, ali roditelji će izdvojiti za takvu prigodu. Haljine koje sam gledala u Zagrebu stoje oko 900 kuna. Cipele obožavam i za njih bih izdvojila mnogo novca, baš kao i za torbicu, pa će me ti dodaci stajati oko 1000 kuna i nakit dodatnih 200 kuna – kaže 18-godišnja Marijana Galić koja je već 300 kuna potrošila na osunčan ten u solariju.

Maturanticu Jasminu Rizvanić teško je impresionirati pa je odlučila sašiti haljinu.

Za haljinu do 1000 kuna

 – Svečane su haljine u nas preskupe. Svidjela mi se jedna modnog dvojca Elfs, ali stoji oko 2000 kuna. Mene će šivanje stajati oko 1000 kuna s materijalom. Cipele sam pronašla kod nas u Top shopu za 800 kuna i njih sama plaćam novcem koji sam skupila. Torbicu i nakit kupit ću na Hreliću i za to planiram izdvojiti do 200 kuna – kaže snalažljiva Jasmina.

Ukupni troškovi za maturalnu večer penju se i do 3000 kuna, što je roditeljima danas teško izdvojiti. Upravo su financije problem zbog kojeg mnogo maturanata neće ići na maturalnu večer.

 – Iz našeg razreda neće ići sedmero učenika na maturalnu večeru jer za većinu je to velik novac, a i danas je situacija takva. Na žalost, mi kao razred ne možemo prikupiti novac za sve – objasnila je Jasmina.

Posao ne cvate ni ugostiteljima, pa tako iz hotela Aristos kažu kako su imali strašno velik interes, ali na kraju je mnogo učenika odustalo.

Sve manji interes učenika

– Cijena maturalnih večera ovisi o meniju i pićima u baru. Okvirno su oko 500 kuna, ali tu je uračunano sve, od hrane i pića do glazbe. Interes za maturalne večere bio je jako velik, ali na kraju je mnogo maturanata odustalo i završilo po klubovima u kojima će slaviti za stotinjak kuna – kažu u hotelu Aristos.

Ništa bolje nije ni u lokalu Big Mamma Pub u kojem je minimalna cijena bez glazbe s hranom i pićima oko 300 kuna.

– Ove godine imamo samo jedan razred na večeri, ali i svih ostalih slavlja mnogo je manje. Posljednje su dvije godine jako teške u ugostiteljstvu – ističe Kristijan Burić iz poznatoga zagrebačkog lokala Big Mamma Puba.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • slucajniprolaznik:

  hi... Ja kad sam za vrijema rata završio školu,otišli smo na Sljeme lagana muzika i bilo nas je oko 500 i svio smo se dobro zezali a ne ovi Američki đirevi.. Jednostavno tereba odjebati taj način razmišljanja i stvoriti si ... prikaži još! nešto svoje a opet za malo novaca,zato dragi roditelji i budući maturanti,na Sljeme na Sljeme..

 • Avatar arcanius
  arcanius:

  ja sam maturant davne 1999/2000..... i nismo išli na večeru jesti neke male a skupe brabonjke.... možda zato što smo svi bili dečki i električari.... ili zato kaj nas takva količina hrane samo narajca.... uglavnom, bacanje novaca.... jezero, glazba, roštilj ... prikaži još! i gajba.... mogu i karte za belu proć.... kakva odjelca i kravate.... pa to ni sad na diplomi ne bum nosil! :D

 • doktorica:

  Imamo u Hrvatskoj dovoljno lijepih krajeva koje mogu posjetiti.