Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Mljet je pravi raj, a nad nacionalnim parkom bdiju njegovi čuvari

Mljet (1)
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/7
24.07.2013.
u 12:00

Nacionalni park godišnje posjeti sto tisuća ljudi koji se pridržavaju pravila. Ulaz u park stoji 100 kuna i ta ulaznica vrijedi za sve dane boravka

Mljet, kao i Pomena i Polače te sva ostala otočka mjesta carstvo su bicikala.

Jedino je to prijevozno sredstvo koje vam jamči siguran prijevoz s jednog na drugi kraj otoka. No cijene najma su previsoke – najam na pola dana košta 75, a cjelodnevni najam bicikla 120 kuna.

Vrijedi za sve dane

Ako se odlučite kupati na Velikom ili Malom jezeru u samom parku prirode, između kojih je mali most i u kojima se svakih šest sati more izmjenjuje najprije u jedno, onda u drugo jezero, a temperatura vode tri je stupnja viša nego na drugim plažama, ulaz u sam park prirode koštat će vas 100 kuna. Cijena je to koju plaćate za svog prvog dolaska, a ulaznica vrijedi za sve dane vašeg boravka na Mljetu. Pomena i Polače, najbliža mjesta ulazu u nacionalni park, u rano jutro krcata su trkačima – svatko svojim tempom i sa svoje polazišne i krajnje točke, već u pola sedam počinju vježbati. Idealan je to način da se već prvog dana upoznate s ljudima na otoku. Plaže, koje god da odaberete, one skrivene do kojih se dolazi samo bradom, Sutmiholjsku, uvalu Blaće ili bilo koju drugu, oduševit će vas – more je kristalno čisto, samo ćete tu i tamo naletjeti na iglice borova koje pokrivaju gotovo cijeli otok. Držite se kulture – smeće se po parku prirode ne ostavlja, ne pecajte samo zato što vam se prohtjelo, ne trgajte bilje u nacionalnom parku i ne vadite školjke – jer ste pod cjelodnevnim nadzorom čuvara parka prirode koji patroliraju sa svih strana i mogli biste biti kažnjeni.

Bez ludih noćnih izleta

Naime, park prirode u sezoni posjeti 100 tisuća posjetitelja i dosad su se, potvrđuju to čuvari od kojih je većina mladih lokalaca koji su tako pronašli posao na otoku, pridržavali pravila. Ludih noćnih izlazaka ni na jednom mjestu na otoku nema – ima nekoliko kafića i beach bar u kojima se možete zabaviti, ali oni zatvaraju najkasnije u ponoć.

Takva ponuda ni domaćima, a ni turistima ne smeta – zabavljaju se u konobi za večerom, na terasama hotela koji su angažirali pjevače. Osim trčanja i vožnje bicikla, turistu preostaje ronjenje, unajmljivanje barke kojom se mogu otkrivati skrivene uvale ili uz čuvare otkrivati sve tajne parka prirode....

>> Marova enigma: Tražili smo i našli tri glave i dokaz zabranjene ljubavi

>> U Kuparima najljepša plaža, cijene padaju dalje od Straduna

Komentara 1

DU
Deleted user
12:56 11.05.2015.

Lijep članak, ali zakaj ste Lana pobrkali pojam nacionalnog parka i parka prirode? Mljet, odnosno dio otoka gdje se nalaze Veliko i Malo jezero je nacionalni park. Ovi pojmovi uređeni su (stupnjevito) zakonima o zaštiti prirode, a nacionalne parkove Hrvatske trebao bi već svaki osnovnoškolac izrecitirati, kak se veli, ko vodu piti. Urednost i ljubaznost domaćina, cijene i ostala ponuda osim zabavnog dijela ista je kao i diljem cijele naše obale, a noćni provodi i slično u nacionalni park ne spadaju, pa tamo i ne ljetuje onaj kome je do takve vrste provoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije