Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetno za zdravlje

Mladić pretrpio zatajenje srca zbog konzumiranja energetskih napitaka: Liječnici upozoravaju da budete oprezni s istima

Shutterstock
19.04.2021.
u 14:23

Ovaj student nije prvi ovakav slučaj, a liječnici kažu da bi učestala konzumacija energetskih pića mogla dovesti do sužavanja krvnih žila, što povećava rizik od začepljenja te srčanog i moždanog udara.

Nepoznati 21-godišnji student proveo je 58 dana u bolnici i borio se za život zbog jedne navike - konzumirao je svakodnevno energetske napitke. 

Pune dvije godine pio je čak četiri napitka od 500 ml dnevno te unosio 640 mg kofeina - što je u prosjeku kao šest velikih šalica kave. Počeo je otežano disati, gubiti kilograme, razvio je probavne smetnje te ubrzano lupanje srca, a nakon što su svi simptomi bili prisutni četiri mjeseca, odlučio je potražiti liječničku pomoć jer nije mogao nastaviti školovanje u takvom stanju.

Napravili su krvne pretrage i EKG, pa otkrili da je pretrpio zatajenje srca i bubrega (koje je bilo povezano s drugim nedijagnosticiranim stanjem). 

Liječnici iz zaklade NHS otkrili su za medije da je stanje studenta bilo toliko loše da su razmišljali o transplantaciji organa, ali ipak nije bilo potrebe za istom. Proveo je 58 dana na odjelu intenzivne njege, a tek nakon devet mjeseci popravilo se stanje srčanih funkcija - uz uporabu lijekova. 

Pogledajte video: Ivo Pervan - Fotograf koji je uslikao Hrvatsku i dobio dva fotografska Oscara

Pacijent je za medije napisao kratki izvještaj o svom iskustvu u kojem je otkrio da je svakodnevno trpio ubrzani rad srca, migrene i drhtavicu te se nije mogao koncentrirati ni na što. "Mislim da bi trebalo biti više svijesti o energetskim pićima i učinku njihova sadržaja. Vjerujem da stvaraju ovisnost i previše su dostupni maloj djeci. Mislim da bi trebale biti napravljene naljepnice upozorenja, slično kao na cigaretama, kako bi se ilustrirale potencijalne opasnosti sastojaka u energetskom piću."

Američki zdravstveni službenici preporučuju da se ne unosi više od 400 mg kofeina dnevno, posebice ne kroz energetske napitke koji sadrže i šećer, aditive i druge stimulanse, prenosi BBC.

Ovaj student nije prvi ovakav slučaj, a liječnici kažu da bi učestala konzumacija energetskih pića mogla dovesti do sužavanja krvnih žila, što povećava rizik od začepljenja te srčanog i moždanog udara. 

Evo što samo jedno energetsko piće može napraviti vašem tijelu:

1/3

Komentara 1

MO
montello
15:16 20.04.2021.

Otrov ta energetska pica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije