Otprilike početkom stoljeća, kada su nastali,Vrbani 3 vrijedili su za naselje s najvećom prosječnom kupovnom moći u Zagrebu. Tamo su se naseljavale mlađe obitelji, s vrlo dobrim mjesečnim primanjima, mahom iz Zagreba, koje su ondje kupovale svoje prve nekretnine. Temelj je to buduće srednje klase, s tendencijom i većih dosega s obzirom na potencijale tadašnje ekonomije. Međutim, unatoč takvoj podlozi, Vrbani pa i ovaj njihov posljednji dio, zaokruženi su, naime, tek lani, a ostaju bez doista vrhunskog restorana. Boljka je to praktično cijelog novog dijela Zagreba, po gastronomsko iskustvo i dalje se mora u gradsko središte.
Dijelom je to zbog nedostatka adekvatnih prostora koji bi omogućavali oblikovanje ambicioznijeg restorana, pa onda nerijetko i problema s prostorom za parkiranje. Tako su osnovno gastronomsko obilježje tih zagrebačkih kvartova bistroi, prostori namijenjeni takvom poslovanju manje kvadrature, često na dvije etaže. To, svakako, ne mora biti ništa lošega, dapače. Upravo u Vrbanima 3 postoje doista dobri i prepoznati bistroi poput Umamija, Thai Thai ili Come to Mama! Jedno je relativno recentno mjesto koje potvrđuje ovu teoriju Health’n’Joy, bistro posvećen hrani baziranoj, naravno, na kvalitetnim namirnicama, kako sami sebe opisuju, a mi bismo toj deskripciji dodali i comfort foodu.
Bistro vlasnice Silve Horvat Zadro je po definiciji neobavezan restoran ugodne atmosfere, uglavnom bez krute restoranske strukture u smislu usluge ili opremljenosti, također bez obaveze odijevanja, nekakve službene toalete ili sličnoga. Health’n’Joy upravo je to, ugodnog je ambijenta, na dvije etaže, gdje u donjoj ostajete posvećeni hrani i piću bez suvišnih distrakcija. Palinovečka u kojoj se nalazi zgusnuta je kao uostalom cijelo naselje, a bez intenzivnog prometa ili fluktuacije, što će reći da je mir gotovo zajamčen. Kada se kaže da je Health’n’Joy posvećen zdravlju, nije tajna, već samo ime to kaže, onda se radi o sastojcima i pripremi.
– Cilj je nuditi hranu napravljenu od domaćih sastojaka, svakako ne onih od industrijskih dobavljača, u obliku cjelovitih obroka od kojih ćete se najesti, ali nećete imati osjećaj težine u želucu – rekla nam je Tihana koja je u restoranu od početka njegova rada. Pri posjetu smo isprobali više jela kod kojih je uočljiva bila jedna osobina koju su dijelili, a to je da doista odlično izgledaju. Svako od jela
nudi zaista lijepu paletu boja, tako je bilo već i kod juha. Juha od mrkve i juha od brokule s organskim bademima zaista su lijepo izgledale. Goveđa juha bila je vrlo ukusna, no ako se baš mora birati onda bismo izabrali onu od brokule i badema, koja je bila lijepe strukture, puna i zaista ukusna.
Ako se odlučite za predjelo, ondamožete uzeti domaću platu na kojoj su domaća pečenica, domaći sir mini sirane Miklečić iz Križevaca, roast beef koji u Health’n’Joy rade sami, pečene organske bučine sjemenke, domaće bučino ulje OPG-a Tomašec. Rekli bismo da smo ovakvu hladnu platu probali zadnji puta u Ladićevu Tajeru, na kvalitetu mislimo, tako da je se doista isplati naručiti i za kakav međuobrok. Sasvim će vam sigurno ponuditi i peciva ili kruh od pirova brašna koje rade sami. Tako napravljen kruh u gradu je sve češći jer nudi drugačiju paletu okusa, a popularan je u restoranima zdrave prehrane jer se pir uzgaja bez primjene pesticida te nisu poznate genetski modificirane varijante. Čovjek ga koristi još od prapovijesti.
U Health’n’Joy drže najviše do podrijetla namirnica, pa tako surađuju s Tvornicom zdrave hrane, koja im je glavni partner u segmentu žitarica, od njih dobavljaju bulgur, ječam i kvinoju, pirovo i heljdino brašno, neprerađene šećere, odnosno organski šećer kokosova cvijeta, šećer šećerne trske, brezin šećer, zatim što se tiče tamnih čokolada, organskih orašastih plodova kao što su badem, orah, lješnjak te rado ističu suradnju s malim lokalnim OPG-ovima, primjerice OPG Bakić, OPG Horvat... Ističu kako gost može vidjeti odakle dolazi svaki sastojak u jelu.
Za nas, kao i za ostale za stolom, usudili bismo se primijetiti da su zvijezde bila glavna jela, Hot Chick, Letter from Canada i Orange is the new Black. Sva se tri jela temelje na mariniranoj piletini i domaćem umaku od slatkog čilija s prženim sjemenkama sezama, a brojnim se dodacima dobila različitost zbog koje ćete odabrati jedno, drugo ili treće. Kod jela Hot Chick to bi bila pečena mrkva, mješavina mladih salata, pečeni bademi, šipak i preljev na bazi slatkog čilija, ali s dodatkom sezama. Ovo će jelo u bistrou na Vrbanima iskoristiti i kao primjer svoje filozofije. Navest će kako se bulgur koji se u njemu nalazi nabavlja od Tvornice zdrave hrane, piletina je isključivo hrvatska, sami kuhaju domaći čili umak, kojim se polijeva pečena piletina, a domaći je i preljev od slatkog čilija za salatu.
Isto tako nabavljaju biftek i roast beef isključivo od hrvatskih mesara, od udruge je Baby Beef, a mesnica certifikatom potvrđuje da je meso isključivo hrvatskog podrijetla. Kod jela Letter from Canada može odmah biti jasno gdje je osnovna razlika, a to je preljev od javorova sirupa, zaštitnog znaka Kanade. Dodaci su ovdje pečeni batat, krutoni od domaćeg pirovog peciva, pečeni poriluk, jabuka, tostirane sjemenke bundeve te dimljeni kravlji sir. Kod jela Orange is the new Black to bi bila crna organska riža, a s njom domaći pesto od špinata i badema, špinat, tostirane sjemenke bundeve i suncokreta na podlozi upravo od juhe do domaće mrkve koju smo probali na početku. Sva tri jela izgledaju doista atraktivno, vidljivo je da dijele osnovne sastojke, no dodaci svako od njih čini dovoljno različitim.
Za nas je favorit Letter from Canada koji je drugo najprodavanije jelo restorana, odmah iza Hot Chick. – Marinadu za piletinu od meda, domaćeg češnjaka, umaka od soje Kikkoman, limuna i kokosova šećera radimo sami. Preljev za salatu u ovom jelu isto radimo samostalno, od javorova sirupa A kategorije, maslinova ulja, senfa i domaćeg limuna OPG-a Bakić – kaže nam Tihana.
Ako vam je do nečega jednostavnijeg, onda su tu lazanje koje rade s korom od pirova brašna, domaćeg bešamela i, naravno, junetinom. Mi bismo ponudili još jedan osobni izbor, a to je Brancin u škartocu. Ovako pripravljenu ribu nismo već dugo vidjeli u Zagrebu, riječ je o filetu brancina s domaćim povrćem u masnom papiru za pečenje. Ostavljeno je vama na izbor koliko ćete jelo začiniti, što odobravamo, a to je pogotovo kod ovog jela svrsishodno.
Za kraj smo dobili i izbor deserata, gdje se posebno vole pohvaliti mađaricom. Nju rade s korama od pirova brašna, domaćih jaja, čokolade od sirovog kakao praha te šećera kokosova cvijeta. Kolač je vrlo intenzivan, ali sa svim kvalitetama tog klasičnog u nas vrlo popularnog kolača koji se ovdje punim imenom zove Mađarica you won’t believe it’s healthy. Ima tome razloga. Bili su tu i išleri, u kojima koriste domaću “nutelu” kao kremu, a onda i Healthy Snickers Cake motiviran popularnim slatkišem napravljenim od indijskih oraščića, kikirikija, badema, tamne čokolade... Uz sve je nuđen domaći ledeni čaj s dodatkom prirodnog sirupa od mente koji radi OPG Ivić te medom. Mogu se dobiti i hladno prešani sokovi od domaćeg povrća i voća koje rade bez vode. Rekli bismo da je i najveći adut Health’n’Joya zaista velika ponuda. Želimo probati i roast beef sendvič, a sigurno će mnogi uživati u Bolfanovu vinu, rakiji OPG-a Barbarić iz Iloka, pivo zagrebačkog Primariusa...