Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slika na sliku

Ništa nije stvarno? Mozak mijenja kako se sjećamo

mozak
Foto: Thinkstock
07.02.2014.
u 07:45

Sjećanje slaže i uređuje događaje kako bi se stvorila slika koja odgovara našem ​​trenutnom svijetu, rekla je Donna Jo Bridge

Novo istraživanje provedeno na američkom Northwest Sveučilištu pokazalo je kako zapravo mozak pretvara uspomene. Slike iz sadašnjosti mozak slaže u sjećanja iz prošlosti

- Naša memorija nije poput snimke s video kamere. Sjećanje slaže i uređuje događaje kako bi se stvorila slika koja odgovara našem ​​trenutnom svijetu, rekla je Donna Jo Bridge, voditeljica istraživanja s Feinberg Medicinske škole Northwestern Sveučilišta.

Da bi istražili kako se sjećanja mijenjaju, znanstvenici su proučavali sjećanja 17 muškaraca i žena. Sudionici su proučavali računalnu sliku na kojoj su se nalazilo 168 predmeta na različitim pozadinama. Nakon što su trebali smjestiti te predmete na izvorne lokacije, ali na nove podloge svaki put su pogriješili.

Foto: pixabay

Istraživači su potom sudionicama pokazali predmet na tri lokacije na ekranu, a zatim, ih zamolili da pronađu izvornu poziciju predmeta na originalnoj slici. Opet, sudionicu su pogriješili.

- Ovo pokazuje da su njihova originalna sjećanja izmijenjena tako da se memorija bazirala na predmete na novim lokacijama, a ne prvotno prikazanim. Nakon što smo im ponovno pokazali prvu sliku, mozak je ažurirao te podatke umetanjem novih informacija u staro sjećanje, kaže Bridge.

To je dokaz da se sjećanja mijenjaju. Svatko voli vjerovati da nam sjećanja omogućuju vratiti slike iz djetinjstva ili podsjetiti na ono što smo radili prošli tjedan, ali sjećanja su "dizajnirana" tako da nam pomognu donijeti pravilne odluke u ovom trenutku, kaže Joel Voss, docent medicinskih društvenih znanosti i neurologije na Sveučilištu Northwestern.

>>Ženski mozak drukčiji je od muškog. Evo u čemu je razlika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije