Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održavanje rublja

Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo

Gorenje
13.10.2021.
u 09:37

Neki komadi odjeće samo nikako da se pravilno operu. Ponekad nije dovoljna niti visoka temperatura da se riješe neugodni mirisi, a zaostale bakterije krive su za ovaj problem koji je zapeo za oko čak i znanstvenicima

Uzorci potječu od 26 ispitanika koji su sat vremena intenzivno trenirali u pamučnim, odnosno poliesterskim majicama. Obučeni ispitivači ocjenjuju mirise i to po raznim kriterijima, a neki od njih su  jačina, pljesnivi miris, kiselost, miris po znoju te prisutnost amonijaka. Osim majica, uzorkovani su i brisovi pazuha koji su otkrili nevjerojatnu količinu mikroba.

Istraživanje je provelo Američko društvo za mikrobiologiju i to sve kako bi ustvrdilo da, nakon intenzivne fizičke aktivnosti, poliesterske majice više zaudaraju nego one pamučne. Ispitivači su procijenili da osim što „mirišu“ intenzivnije, u poliesterskim majicama se više osjete kiselost, plijesan i amonijak. Majice su nakon treninga odstajale 28 sati u mračnoj prostoriji kako bi počeo rast bakterija. Osim sintetike i pamuka, ispitani su i miješani materijali te vuna, a svi ispitanici čije su majice sakupljene bili su zdravi i poštovali su ista pravila u vezi prehrane prije istraživanja.

Odjeća i koža pogodni su okoliš za razvoj bakterija

Odjeća je u izravnome kontaktu s kožom i s vanjskim okolišem. Za bakterije odjeća stvara tople i vlažne uvjete koji pogoduju njihovom razmnožavanju. U ponekim slučajevima zadržavanje mikroorganizama na odjeći, osim do neugodnih mirisa, dovodi i do trajnih mrlja, propadanja tkanine pa čak i iritacija kože.

Zapravo, znoj uopće ne smrdi. Sastavljen je od vode, natrijevog klorida ili soli te elektrolita i još ponekih spojeva poput ureje ili mliječne kiseline. Kada dođe u dodir s kožom, odnosno s bakterijama i mrtvim stanicama kože, počinje poprimati miris. Neugodan miris znoja svima je poznat, i to ne samo nakon treninga već i nakon malo toplijeg dana ili pak nošenja one jedne majice koja se uvijek brzo usmrdi unatoč svim mogućim načinima pranja.

Na pojedinim dijelovima kože se po jedom centimetru kvadratnom može pronaći više od milijun bakterija, a među njima nalazi se oko 1000 različitih vrsta. Iako zvuči zastrašujuće, sve one zajedno dobre su za ljudski organizam i čine floru ili mikrobiotu kože koja je baš poput otiska prsta, jedinstvena na svakomu čovjeku.

Osim na odjeći, mikroorganizmi i grinje uzrokuju loše mirise i na ostalim tkaninama. Zato je važno održavati i, primjerice, dječje plišane igračke
Foto: Nik Jarh/AV Studio

Spriječite nakupljanje na odjeći

Koliko god bile dobre za organizam, nakupljanje bakterija na odjeći uzrokuje mnoge probleme. Unatoč pranju, neka odjeća i dalje ima neugodan miris koji je samo zamaskiran ispod omekšivača. Slučaj je to, primjerice, s odjećom za trening ili radnom odjećom. Nadalje, intenzivan miris se kod nekih odjevnih predmeta počinje osjećati već nakon kratkog nošenja što nikako nije dobro.

Za sve ovo krivi su upravo mikroorganizmi koji se na odjeći zadržavaju u slučaju neispravnog pranja. Za rješavanje od njih, temperatura pranja mora biti viša od 60 stupnjeva, a to nije uvijek moguće zbog osjetljive odjeće. Također, potrebno je stvoriti i naviku održavanja same perilice rublja pa je poželjno jednom mjesečno pokrenuti ciklus pranja na 90 stupnjeva s praznom perilicom, a s vremena na vrijeme treba oprati i gumu koja se nalazi na vratima.

Održavanje odjeće samo po sebi iziskuje mnogo vremena, a s održavanjem perilice ovo se još dodatno komplicira. Kad se na popis dodaju i ostale obaveze ostaje premalo vremena koje možete posvetiti sebi i bližnjima, a uz moderne uređaje ovo je vrijeme moguće produžiti.

Prilikom dizajniranja WaveActive perilica, Gorenje je na umu imalo sve poteškoće s kojima se korisnici redovito susreću. Program SuperHygiene namijenjen je upravo uklanjaju bakterija i grinja s odjeće koja se ne smije prati na višim temperaturama. U ladici za doziranje zato je kreiran poseban umetak za dezinfekcijsko sredstvo.

Moderne perilice rublja omogućavaju pranje na nižim temperaturama, koje svejedno uklanja većinu bakterija s odjeće, ali i nečistoća iz same perilice
Foto: Nik Jarh/AV Studio

Za rublje koje njegu dozvoljava i na višim temperaturama, tu je ExtraHygiene koji osim pranja koristi i snagu pare te na taj način dokazano uklanja do 99.9 posto bakterija. Parom i dodatno njeguje tkaninu pa će odjeća uvijek biti doista čista i njegovana. Nadalje, ovo je program kojim se čisti i sama perilica rublja pa se nakupljanje nečistoća u njoj sprečava.

Program SteamTech dodatni je tretman parom koji bakterije i grinje uklanja nakon pranja odjeće, a pritom smanjuje i nabore koji su se pojavili tijekom pranja. Tako se pomoću perilice smanjuje i vrijeme koje je kasnije potrebno utrošiti na glačanje odjeće.

WaveActive linija perilica i sušilica odlikuje se i tihim radom zbog StableTech bočnih stranica te zbog PowerDrive motora. On ujedno produljuje sam rad perilice, a ima i garanciju od čak 10 godina.

Uz jednostavniju i efikasniju brigu o rublju, utrošak vremena na obveze će se smanjiti, a vi ćete dosita imati vremena za uživanje u stvarima koje volite.

Sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije