Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mi podržavamo, a vi?

28. rujna 2015. u 12:57 0 komentara 216 prikaza
dojenje
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Kampanja Dojenje je zakon pokrenuta je u suradnji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr, Grada Zagreba, Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja (HUGPD), udruge Roda te Savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić. Cilj kampanje je promovirati i osvijestiti važnost dojenja kao i činjenicu da se majke ne moraju skrivati dok doje svoje dijete. Ambasadorica kampanje je voditeljica Anja Alavanja Romac koja podržava dojenje te u intervjuu za magazin Moje zdravlje otvoreno govori o dojenju u javnosti i svojim iskustvima. „Savjetovalište za dojenje“ svečano će otvoriti gradonačelnik Milan Bandić, 29. rujna u 12:30 sati u Domu zdravlja Zagreb – Istok na adresi Grižanska 4.

Javna manifestacija „Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu“ obilježit će se nizom aktivnosti: grupno dojenje na Zrinjevcu okupit će dojilje koje će dojeći na otvorenom poslati poruku o tome kako bi dojenje u javnosti trebalo biti prihvaćeno i normalno. Na javnom dojenju okupit će se i one majke koje doje na javnim mjestima, ali i one koje to ne čine jer im treba podrška zajednice. Ako to već niste, ove godine na Zrinjevcu u subotu 3. listopada 2015. Dojenje na otvorenom počinje točno u 12 sati, a potrebno je doći najmanje 15 minuta ranije zbog registracije i podjele podložaka za sjedenje.

Na štandovima na Zrinjevcu će od 11 do 13 sati roditelji moći dobiti informacije o dojenju i različite edukativne materijale, letke i brošure. Uz Rodine savjetnice za dojenje, na štandovima će biti i IBCLC savjetnice, LLLI savjetnice, savjetnice sa Telefončića, patronažne sestre i primalje.

U ponedjeljak 5. listopada u Rodinu gnijezdu, Čanićeva 14 u Zagrebu mame mogu doći po savjet o dojenju od 14 do 18 sati. Potrebna je prethodna najava zbog rezervacije termina na 01 61 77 500. Rodine savjetnice u sklopu savjetovališta pružaju podršku dojiljama kojima je i takva podrška potrebna.

U kinu Europa 6. listopada u 19 sati bit će prikazan dokumentarno edukativni film udruge Roda „Mliječna staza – svaka majka ima priču“. Dokumentarna filmska priča o dojenju u Americi, u mnogočemu je bliska većini žena diljem svijeta koje imaju iskustvo dojenja i majčinstva. Upravo je to čini univerzalnom i vjerujemo da će privući pažnju mnogih roditelja diljem Hrvatske. Besplatnu projekciju omogućio je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a osim u Zagrebu, projekcija filma će se održati i u Splitu, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zadru, Koprivnici, Samoboru, Krapini i drugim gradovima.

U tjednu dojenja su otvoreni i Mliječni barovi, odnosno Breastfeeding cafe-i. U gradu se majke dojilje rijetko okupljaju na javnim mjestima jer nerado doje u javnosti. Breastfeeding cafe-i organiziraju se u već dugo u gradovima Europe kako bi tim majkama pružili utočište i dali im priliku za neposredan razgovor sa savjetnicama. Ove godine Mliječni barovi bit će organizirani u Zagrebu na 5 različitih lokacija:

· petak, 2.10.2015. 10-12 sati, HUB, Vlaška 70 E

· nedjelja, 4.10.2015. 10-12 sati, Kim´s Coffee, Petrova 21

· ponedjeljak, 5.10.2015., 18-20 sati, Linea, Julija Knifera 4

· ponedjeljak, 5.10.2015., 17.30-19.30 sati, Le cinema caffe, Radnička cesta 37B

· utorak, 6.10.2015., 10-12 sati, Playlife, Bolnička cesta 49A

· srijeda, 7.10.2015., 10-12 sati, City ranch, Savska Opatovina bb

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.