Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokazano

Masna i slatka hrana izaziva ovisnost baš kao i teške droge

Djeca jedu fast food
Arhiv VL-a
30.03.2010.
u 08:00

Znanstvenici su štakore hranili kolačima i slaninom, a životinje su se uskoro počele debljati i pokazivati simptome ovisnosti.

Brza hrana (popularno zvana junk food) može izazivati ovisnosti baš kao i heroin i duhan, pokazuju najnovija istraživanja, a prenosi Daily Mail. Istraživanja o pretilosti pokazuju kako masna i zašećerena hrana ima jednak utjecaj na “centre zadovoljstva” u mozgu kao i droge koje dovode ljude do ovisnosti te postaju ovisni o brzoj hrani.

Stručnjaci su hranili štakore kolačima od sira, slaninom i kobasicama. Nedugo pošto je eksperiment počeo, životinje su se počele debljati i pokazivati znakove ovisnosti.

– Ovo je savršen i potpun dokaz da ovisnosti o drogama i pretilost počivaju na istome neurobiološkome mehanizmu. U istraživanju, životinje su posve izgubile kontrolu nad jelom i nastavile su se prejedati čak i kad su dobivale električne šokove, što je označavalo samo koliko su motivirane hraniti se ukusnom hranom – rekao je profesor Paul Kenny koji je svoje istraživanje objavio u časopisu Nature Neuroscience.

Tijekom pokusa, životinje su nagrađivane električnim stimulacijama koje su im donijele zadovoljstvo. Štakori su kontrolirali koliko stimulacija žele trčeći po kotaču. Životinje koje su se hranile brzom hranom trčale su više jer im je bilo potrebno više stimulacija mozga kako bi se osjećale dobro. Pošto su im, pak, umjesto junk fooda stavili zdravu hranu, odbile su jesti. Slične promjene događale su se u mozgu štakora kada im je dan kokain ili heroin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije