Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

MANUKA MED – čudo iz netaknute prirode Novog Zelanda

PR
Autor
PR članak
07.07.2017.
u 08:00

Brojne su primjene Manuka meda, uzimaju ga i djeca (od 12 mj starosti), sportaši, starije osobe i kronični bolesnici

Zbog čega je Manuka med toliko poseban?

Rezultati znanstvenih istraživanja koje je proveo prof. Thomas Henle na sveučilištu u Dresdenu potvrdili su da je metilglioksal (MGO), supstancija sa snažnim antibakterijskim djelovanjem, jedan od ključnih spojeva koji se prirodno nalaze u novozelandskom Manuka medu.

 

Usporedna ispitivanja provedena na institutu za kemiju prehrane u Dresdenu pokazala su da sve ostale vrste meda imaju nisku razinu metilglioksala: u rasponu od 0 do 5 mg/kg, dok Manuka med sadrži iznimno visoku razinu i to u rasponu od 100 do 800 mg MGO/kg. Više o tome na www.manukamgo.hr.

Od davnina je poznato da domoroci Maori koriste Manuku u ljekovite svrhe, najčešće za jačanje imuniteta i zacjeljivanje rana.

Zanimljiva je činjenica da se Manuka grm (Leptospermum scoparum) ne može kultivirati tako da je proizvodnja meda moguća samo u divljoj, netaknutoj prirodi Novog Zelanda. Manuka cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, bijelo-ružičasti cvjetovi, izrazito privlače pčele.

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta te zbog svoje specifične otočne biogeografije, Novi Zeland ima nevjerojatno bogatu floru i faunu. Naime, oko 80% flore je endemično odnosno raste samo na Novom Zelandu!

Za što se koristi Manuka med?

Brojne su primjene Manuka meda, uzimaju ga i djeca (od 12 mj starosti), sportaši, starije osobe i kronični bolesnici.

Od poznatih osoba najviše ga promovira Novak Đoković koji ga spominje kao jednu od glavnih namirnica u svojoj zdravoj prehrani. Poznata glumica Scarlett Johansson također je velika obožavateljica ovog meda a koristi ga i kao masku za lice. Za svoj problematičan ten koristi ga i reality zvijezda Kourtney Kardashian.

Pazite koji Manuka med kupujete.

Državna institucija iz Novog Zelanda objavila je da je više od 80 posto Manuka meda koji se prodaje u svijetu lažno! Naime, zbog velike potražnje za Manuka medom, a limitiranim prirodnim resursima na tržištu se pojavila velika količina lažnog Manuka meda. Pravi certificirani MGO Manuka med možete pronaći u boljim ljekarnama ili online na www.ljekarnanatura.hr .

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?