Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konfekcijske mjere

Manje veličine odjeće laskaju kupcu

'gradska....zagreb.....31.07.2009.   grad - snizenja, pousti, izlog     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
23.04.2010.
u 08:23

U Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje prema kojem mnogi brendovi smanjuju brojeve kako bi privukli potrošače.

Oduvijek vam se sviđala ta haljina i, gle čuda, pristaje vam veličina 38 iako na svim krpicama u vašem ormaru stoji – 40!

Laskanje kupcima

No prerano je za slavlje jer niste se riješili tih dvaju kilograma viška koji vas muče, već je proizvođač jednostavno – povećao veličine, odnosno stavio krivu veličinu kako bi laskao kupcima i privukao ih da dođu opet “ispeglati” karticu baš u tu trgovinu. To su zaključili istraživači u Velikoj Britaniji i ustanovili kako je veličina 40 u trgovini Top shop u kojoj kupuju tinejdžeri mnogo manja nego u Zari u kojoj kupuju zrelije žene. Iz robnih kuća Marks & Spencer u Velikoj Britaniji rekli su kako veličine nisu mijenjali, osim u internetskoj trgovini gdje su ih promijenili za dva inča ili jedan konfekcijski broj.

Danas je prosječnom kupcu teško odrediti vlastitu veličinu, a mnogi od nas u ormaru imaju majice od broja S do L, i to sve zato što svaki brend sam određuje veličinu.

Uveli međubrojeve hlača

Tvrtke koje drže brendove omiljene Hrvaticama kažu da se takva praksa u nas ne provodi, barem ne za sada.

– Veličina u Mangu nije promijenjena. Kako bismo udovoljili zahtjevima kupaca, od ove sezone uvedeni su međubrojevi hlača od jeansa i to je jedina promjena koja se dogodila. Ostali naši brendovi (Marella, Marina Rinaldi, Palmers) također nisu mijenjali veličine – objasnila je Ljiljana Jakovljević iz Iris mode.

Osim odjeće, mijenjaju se i brojevi cipela pa tako unatoč tome što godinama nosite broj 38, odjednom vam je potreban broj 37. I time se privlače kupci, posebno žene s velikim stopalima kojima je bio problem pronaći elegantnu cipelu u traženoj veličini. Trgovci su tome doskočili povećanjem kalupa! Svijet je visoke mode pak nešto posve drugo, a modni kreatori svoje uzorke rade u veličini 34.

– Veličina 34 u biti je nova veličina 36. Modne kuće odjeću stvaraju za modele, ali 90 posto ih živi od prodaje cipela i torbi. Sigurno je da se brojevi mijenjaju, a broj 34 jedini je konfekcijski broj koji svijet mode priznaje – smatra stilist Grgo Zečić. U Hrvatskoj je 2008. godine završeno antropometrijsko istraživanje koje je provedeno upravo zbog starih konfekcijskih veličina kojima se koristimo još prema sustavu JUS-a, a koje nam više ne odgovaraju.

Jennifer Lopez traži od stilista odjeću veličine nula iako nosi veličinu 36

Svijet bogatih i slavnih izuzetno je tašt. A biti debeo u Hollywoodu neoprostiv je grijeh. Glumica i pjevačica Jennifer Lopez, jedna od žena u šoubiznisu koje najviše drže do svoga tijela, noćna je mora svakog stilista. Naime, nije tajna da latino diva ima zamamnu pozadinu. No ona ne nosi odjeću kojoj na etiketi nije jasno istaknuta veličina nula. Glavna promotorica sporne veličine nula jest Victoria Beckham koja je ipak mnogo vitkija od Lopez.

No stilisti koji se na snimanjima pojave s veličinom 36 (6) koju diva i nosi dobivaju otkaz istog trena. Stoga imaju poseban dogovor s kompanijama od kojih posuđuju/kupuju odjeću za temperamentnu J. Lopez. Modne kuće na artikle za ćudljivu divu još u buticima našivaju originalne etikete, ali s četiri konfekcijska broja manjom oznakom. Iako je to javna tajna o kojoj svi bruje, Jennifer se i dalje kune da nosi veličinu nula. U gostovanju kod Oprah Lopez je pokazala neke od svojih omiljenih odjevnih predmeta, a da bi dokazala svoju teoriju o veličini nula, dopustila je i da se posnime “originalne” etikete. Da ne govori istinu, u istoj je emisiji dokazala jedna od njezinih stilistica koja je donijela zvijezdinu odjeću i odjenula je manekenki koja nosi veličinu 36. Odjeća joj je pristajala kao salivena.

No nije Jennifer jedina s takvim prohtjevima. Na manjim brojevima inzistira i Jana Fonda, koja godinama nosi isključivo broj 34.

Dok je bila trudna, manekenka Gisele Bundcehen, koja se udebljala samo devet kilograma, nije se željela odreći omiljenog modela jeansa pa joj je brend čije je zaštitno lice, “da je ne bi bacio u depresiju” ,izradio šest pari veličine 25 koju supermodel inače nosi. Legendarne su scene s Elizabeth Taylor koja je odbijala odjenuti Diorovu haljinu napravljenu po njezinim mjerama jer je iznutra, greškom, bila ušivena i kriva etiketa – s veličinom 38.

Ključne riječi

Komentara 2

JM
ja-ma
17:06 23.04.2010.

Nisam za to da se stavljaju lažni konfekcijski brojevi niti bi me to usrećilo,no jako je iritantno kada ne staneš u svoj konfekcijski broj što je slučaj sa talijanskom i kineskom robom.Pa tako umjesto L moraš uzeti XXL ili uzmeš hlače broja koji inače nosiš,a ne možeš u njih ugurati ni jednu nogu.I još nešto.Zbilja nisam debela osoba,uopće,no kada pokušavam kupiti robu za sebe u gradu NEMA ŠANSE da nađem svoj broj zato što se normalni,a i veći brojevi razgrabe čim stignu.Zašto se uopće stavlja u prodaju toliko malih veličina koje nitko ne kupuje?Zato ja kupujem preko Neckermanna.Tamo mogu dobiti mnoge poznate robne marke svoje veličine.

Z2
znatiželjna_2
14:56 26.04.2010.

i ja kupujem u Neckermannu! prije dvije godine kupila sam zimsku jaknu br.42 i nosila na zimske veste bez problema. ovo proljeće odlučila sam kupiti jaknu i u amadeusu mi datu baloner br. 44, ruku sam uvukla u rukav samo do laktu, a br.46, nisam mogla ni zakopčat u majici kratkih rukava, za razliku od ove njemačke br.42.....i ko je sad tu lud?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije