Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 25 godina posvojila je 16-godišnjaka

Mama tri tinejdžera: 'Nikad nisam htjela bebu, znala sam da trebam pomoći starijoj djeci'

Instagram/fantasticfosterteens
03.09.2021.
u 21:20

U lipnju 2018. Casey je posjetio predstavnik agencije i rekao da jedan 16-godišnjak brzo treba dom, a tri sata kasnije Randall je po prvi put u životu imao nekog koga ćei zvati 'mama'

Amerikanka Casey Douglas nikad nije, kaže, osjetila pgotrebu da rodi bebu i bude mama. Iako je mislila da će joj ta potreba najednom neočekivano doći, to se nije dogodilo - ali je oduvijek znala da želi nekako pomagati djeci, i to onoj najranjivijoj.

Zato je već u dobi od 25 godina udomila, a brzo i posvojila svog prvog sina, tada 16-godišnjeg Randalla, a nešto manje od godine dana kasnije, Douglas je posvojila još dvojicu tinejdžera; braću Tima i Damona kojima je tada bilo 13 i 15 godina. Nakon toga, službeno je posvojila i dvije suprugove kćerke, tada četverogodišnju Adaline i devetomjesečnu Alainu.

- Nisam tip za bebe i malu djecu, ali sam znala da suprug i ja nekom starijem djetetu možemo pružiti dobar dom - rekla je, a ističe kako danas u svim zapadnim zemljama postoji golema potreba za udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima koje bi uzele stariju djecu i tinejdžere. 

Zato je, dodaje Douglas, htjela učiniti nešto što će nekome uistinu odrediti život.

I premda vjerojatno malo tko može zamisliti nesebičniji čin od toga, kao dijete protestantskog župnika nije,priča ona, naišla na razumijevanje kršćanske zajednice kojoj je pripadala.

Štoviše, neki su joj u lice rekli da je 'protratila dobru maternicu...'

Maja Šuput pokazala sobu od Blooma, javila joj se i Mehun: 'Pobijedila si u pretjerivanju'

1/7

Zbog odluke da ne rodi vlastito već posvoji odraslo dijete, priča ona, protestantska se zajednica u kojoj žive odrekla i nje i supruga.

- Preko noći su nas dotadašnji prijatelji uklonili i iz zajedničkih prijateljskih grupa na društvenim mrežama - rekla je, pa u svojoj odluci nisu imali baš ničiju podršku. 

Naime oboje su u protestantskoj crkvi volontirali kao pastori koji pomažu mladima, a radili su uglavnom sa socijalno ugroženom djecom slabog imovinskog stanja. Tako su u rujnu 2016. godine vidjeli da sedmero braće i sestara hitno treba dom, što ih je motiviralo da u rujnu 2016. godine i sami podnesu zahtjev za udomljavanje.

Nakon (simboličnih) devet mjeseci sakupljanja potrebne dokumentacije i raznih dozvola, Casey je napokon posjetio predstavnik iz agencije za posvajanje i rekao joj da jedan 16-godišnjak brzo treba dom - a samo tri sata kasnije, Randall je po prvi put u životu imao nekog koga će ubrzo sam početi zvati 'mama'. 

K njoj je, priča Casey, došao sa svim što je imao - jednim štapom za ribolov i dvije vrećice s odjećom.

- Njegov je dolazak bio ludo emotivan. Bila sam van sebe, a onda je on ušetao kroz vrata i kao da mi je srce izašlo iz prsa - priča Casey i dodaje da joj je čak bilo i 'pomalo čudno koliko je ljubavi za njega imala od prvog susreta'.

- Znala sam da je oduvijek trebao biti moj! - rekla je za Metro.

Randall je prvih 11 godina života proveo s bakom dok se ona nije razboljela, nakon čega je selio iz jednog u drugi dom dok se nije našao i na ulici, pa se u traženje udomiteljske obitelji za njega uključila služba za zaštitu djece.

Tri mjeseci nakon što je došao k njima Casey i Peter dobili su puno skrbništvo i postali mu prvi 'pravi roditelji', a krajem 2018. udomili su i Tima i Damona, koji su skoro cijeli život bili zanemarivani i izllagani zloupotrebi droge skrbnika.

- Sva su tri dječaka u prijašnjim domovima prošla zanemarivanje i zlostavljanje - kaže Casey.

Svoju obiteljsku situaciju ova mlada mama petero mladih ljudi i dvije male djevojčice opisuje kao 'totalni zabavni kaos'  - svi, kaže, imaju vrlo izražene osobnosti i uvijek rade nešto što nju ljuti i frustrira, ali brzo se 'iskupe'.

- Dečki k'o dečki, svako malo me dođu zagrliti i reći mi da me vole - rekla je. Obitelj joj je, dodaje, prošla svašta i nije sve uvijek bilo lako kako se ljudima možda sada čini kad ih gledaju.

- I mi imamo teških dana... Neki su dani čisti kaos. Neki su dani zabavni. Neki su 'normalni'. A svi su zabavni. Tako je to s tinejdžerima! - zaključuje ova mlada mama.

Jasmina je prva zagrebačka vatrogaskinja: "Nakon zagrebačkog potresa, bilo je najteže... A jednom sam mislila da neću izvući živu glavu!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije