Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućni ljubimci

Mačke iz Ine završavaju u Liču, a zatim na njima nepoznatu terenu

Iako je inspekcija zabranila skloništu prihvat novih životinja, oni se, kažu nam volonteri iz riječke udruge Mijau, toga ne pridržavaju. Nakon sterilizacije mačke treba vratiti u isto okruženje, u novom se neće zadržati
27. studenoga 2013. u 21:12 0 komentara 1820 prikaza
Mačke Lič
Foto: Privatni album

Inspekcija je rješenjem zabranila Skloništu za napuštene životinje Lič da prihvati nove životinje dok ne ukloni sve nedostatke, no oni se toga ne drže. Ispričala nam je to Brankica K. (podaci u uredništvu), volonterka Udruge Mijau iz Rijeke.

- Primili su mačke koje su ulovljene u Ini u Urinju i sterilizirane u Veterinarskoj stanici Rijeka. Provjeravala sam informaciju i razgovarala s voditeljicom skloništa. Iako mi je prvo rekla da to nije moja briga, ipak mi je potvrdila da su mačke kod njih u izolaciji – kaže volonterka i dodaje da cijela priča ima i dodatnu težinu jer te mačke neće biti vraćene na mjesto gdje su ulovljene.

Izmještaju ih

- Riječ je o mačkama koje godinama žive u Ini, no tamo ih ne žele. Mi nismo pristali da ih maknemo nakon sterilizacije jer se mačke neće zadržati na nepoznatom terenu. Posebno ove koje su naučene na život u blizini ljudi. Zato su se u Ini dogovorili s Veterinarskom stanicom Rijeka. Već ih je nekolicina tako izmještena u Kostrenu – kaže volonterka. Dodaje da za razliku od Ine dobro surađuju s jednom drugom tvrtkom, u kojoj svaki majstor ima svoju mačku i sve su sterilizirane. Njihov rad prepoznali su i u Gradu Rijeci, koji financijski podupire projekt smanjena broja slobodnoživućih mačaka kroz programe sterilizacije.

Psi iz skloništa Rješenje za Lič Inspekcija naredila da se nedostaci moraju odmah ukloniti, voditeljica tražila odgodu

Voditeljica Skloništa za životinje u Liču Milka Mijanović zanijekala nam je da su mačke iz kruga Ine nakon sterilizacije, unatoč zabrani veterinarske inspekcije, završile u skloništu. Napomenula je kako u ugovoru koji je prije godinu i tri mjeseca Veterinarska stanica Rijeka potpisala s Inom jasno piše kako se s mačkama postupa, tko ih može hvatati i sterilizirati i nakon toga puštati u kontrolirano stanište.

- U ovome slučaju na istu mikrolokaciju, no ipak nešto dislocirano od mjesta gdje su uzete jer je njihovo vraćanje u krug Ine izuzetno opasno - napomenula je M. Mijanović. Općina Kostrena, na čijem se području nalaze i postrojenja Ine u Urinju, dala je dvije parcele za smještanje steriliziranih mačaka.

Savjet udruzi

Voditeljica Mijanović pretpostavlja da prozivke o smještanju steriliziranih mačka iz Urinja u Lič, gdje je veterinarska inspekcija zabranila daljnje uzimanje životinja i gdje mačkama nije primjeren smještaj, dolaze iz udruge Mijau.

– Neka ta udruga bolje skrbi o mačkama, nadzire ih, hrani ih i daje im vode, a hvatanje i sterilizaicja nije njihov posao - zaključila je Mijanović.

Na naš upit gdje su smještene sterilizirane mačke u Ministarstvu poljoprivrede odgovaraju kako je izvršena provjera kojom je utvrđeno da životinje nisu smještene u sklonište, već temeljem članka 20 stavak 4. Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

U kojem stoji: Ukoliko u skloništu nema mjesta za nove životinje, voditelj skloništa može dogovoriti s osobom koja je našla životinju, ili nekom drugom zainteresiranom osobom, da se brine o životinji tako dugo dok se ne osigura smještaj u sklonište ili uputiti životinju na zbrinjavanje u drugo sklonište, ukoliko ga isto može prihvatiti. Tako nismo saznali gdje su zapravo mačke, no nisu odgovorili ni na postavljeno pitanje ne krši li se premještanjem mačaka isti taj Pravilnik.

Mada se mogu pozvati na onaj dio da se životinja ne vraća ako je to izuzetno opasno, volonteri kažu da se sve moglo riješiti, baš kako su to riješili ljudi koji su shvatili da je dobro imati mačke pored sebe. I koji su spriječili i uklonili sve moguće opasnosti koje bi se zbog života mačaka u pogonima tvrtke mogle dogoditi.

Priča o psima kojima je istekao rok trajanja prešla granice Hrvatske

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.