Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film 'Ona' u kinima

Ljubav prema umjetnoj inteligenciji stvarna je - već danas!

Ona, Her
Foto: PR FOTO
1/3
14.02.2014.
u 13:15

Zamislite to umjetno biće koje poznaje sve vaše navike u potpunosti, ali vas ne osuđuje, nego vas razumije i jedini cilj mu je spoznati čim više o vama i ugoditi vam

Znate one prizore u kafićima kada ekipa sjedi, a većina okupljenih više tipka po mobitelima, nego što razgovaraju jedni s drugima. Sasvim uobičajeno za ovo doba procvata društvenih mreža i online sveprisutnosti, zar ne? Naši smartphonei su nam postali dragocjeni pratitelji u životu. Sjetite se samo osjećaja gubitka pa nervoze ili čak i straha kada slučajno zaboravite mobitel negdje ili panike kada ga izgubite i ne možete pronaći! Koliko duboko mogu ići ti osjećaji?

Ako već danas imamo toliki raspon dubokih emocija prema našim moćnim digitalnim igračkama, što bismo tek mogli očekivati u budućnosti? Što kada naši gadgeti postanu toliko pametni da nam ne služe samo kao sredstvo za komunikaciju s drugima, nego i da započnu smisaoni duboki razgovor s nama?

Apple je s kreiranjem interaktivne govorne sekretarice Siri pokrenuo novi trend, koji je romantiku iz znanstveno-fantastičnih filmova doveo u stvarnost. Za očekivati je da će nove generacije Sirija biti toliko napredne i intuitivne da će doista postati projicirana umjetna inteligencija koja je sposobna za potpuni spontani razgovor s čovjekom. 

Zamislite to umjetno biće koje poznaje sve vaše navike u potpunosti, ali vas ne osuđuje, nego vas razumije i jedini cilj mu je spoznati čim više o vama i ugoditi vam. Neće vas tjerati prati suđe, nego će vas romantičnim glasom ujutro buditi, a usput za vas obaviti hrpu dosadnih poslova poput sortiranja gomile mailova i spamova. I još puno, puno više... Osjećaji bi tek tada počeli frcati i stvorila bi se i još veća ljubav između vas i vašeg naprednog operativnog sustava.

Upravo takvu projekciju skore budućnosti promišlja odlični novi film "Ona", redatelja i scenarista Spikea Jonzea, s Joaquinom Phoenixom u ulozi sredovječnog muškarca koji ima problema s vezivanjem nakon  propalog braka, te Scarlett Johansson, koja je sjajno utjelovila umjetnu inteligenciju Samanthu. I poput nekog drugog spontanog razgovora između dvije osobe koje su se tek upoznale i odmah kliknule i njihov je odnos rapidno napredovao. Smijeh, zezancija, pomaganje, druženje i rodila se ljubav. Iskrena, duboka i emotivna povezanost. No, kao i u svakoj ljubavi, i u ljubavnom odnosu s najsexy operativnim sustavom ima problema. Kojima, provjerite u filmu ''Ona'' koji se u hrvatskim kinima počinje prikazivati od 27. veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije