Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na okupu

Ljubav je ono što obitelj, nas 88, drži na okupu!

obitelj agatić
Žarko Bašić/Pixsell
05.07.2010.
u 09:00

Četiri generacije potomaka dvoje Banjolučana, njih 88, rasute su po svijetu. Na okupu ih održava ljubav, ali i grupa koju su osnovali na Facebooku.

Trogodišnji Lovro i dvogodišnji Jan začas su se sprijateljili pa je Jan želio sjesti baš pokraj Lovre za stol i strpljivo pričekati da ga netko nahrani njegovom juhom. Nikad se dotad nisu vidjeli, a nije im bilo jasno ni tko su svi ti ljudi koji su ih s ljubavlju u očima štipali za obraze i govorili im nalikuju li na majku ili oca. Lovri i Janu roditelji su zacijelo sve objasnili: ovo je sve naša velika obitelj.

Pedesetak članova obitelji Agatić doputovali su iz osam europskih zemalja i četiri američke, kako bi se sastali u Zagrebu, prvi put poslije 1987. godine. Tada su Ane i Niko Agatić, od kojih je potekla ova mnogobrojna obitelj, slavili 60 godina svoga braka.

Ukupno je njihovih potomaka danas 88, i to u samo četiri generacije. No kako su rasuti po svijetu, neki nisu mogli nazočiti ovom emotivnom trenutku koji će svi pamtiti. Neki su se susreli prvi put, neki su možda neke vidjeli posljednji put... Ali jedno je sigurno – njihov zajednički smijeh ne bi odjekivao istom prostorijom da nije njihove velike tajne.

Ključ je svega ljubav

– Kako uspijevamo ostati zajedno? Ljubav. Samo ljubav – govori ponosni Ferdo Agatić, trenutačno najstariji član velike obitelji.

Ferdo je rođen 1936. godine, kao treće dijete Nike i Ane Agatić, a danas ima šestero unučadi.
– Nitko od nas nikada nije bio na sudu i nitko nikada ni dana nije bio u zatvoru. Kod nas je bila manja sramota roditi izvanbračno dijete nego ukrasti susjedu kukuruz – vedro, ali ozbiljno govori Ferdo, prisjećajući se vrijednosti koje su u njih usadili njihovi pokojni roditelji – poštenje, marljivost i vjera.

Bit će nas i u Koreji!

– Odrastali smo u ljubavi i razumijevanju. Nije uvijek bilo lako, ali sve što nam se događalo samo nas je očvrsnulo. Ono što su roditelji ugradili u nas neprocjenjive je vrijednosti – govori Tereza Delić, najmlađa kći Ane i Nike.

Upravo je Tereza pokrenula ponovno okupljanje obitelji, i to na Facebook grupi njihove obitelji.
– Gledam nekad tako onu sliku svoje majke pa joj kažem: “Eto, Ane moja, nisi se znala ni potpisati, a imaš svoj Facebook” – veselo govori Tereza, čija se kći Katarina nedavno udala za Nizozemca, pa tako dodala na popis i još jednu zemlju u kojoj su potomci Agatića.

– Sad sam upravo čula i da je jedan od bratića našao djevojku Korejku! Počeli smo se i na tu stranu svijeta širiti – kroza smijeh kazuje nizozemska mlada.

Do idućeg puta...

Bilo je simpatično, ali i simbolično gledati malog Lovru kako se igra štapom svoga pradjeda Nike, glumeći starca. Za to je vrijeme Ferdo onima mlađima pričao kako je to bilo onomad u Ivanjskoj gdje su korijeni loze Agatića, a šestomjesečnog su Stanislasa, najmlađeg prisutnog člana, slali iz naručja u naručje pa se zasigurno netko upitao koliko će Stanislasu godina biti kad se sljedeći put uspiju okupiti. A gledajući ih zajedno, taj dan zasigurno će doći.

Ključne riječi

Komentara 7

SA
sanda
19:40 06.07.2010.

Kao jedna od clanova obitelji Agatic, zahvaljujem se na lijepim komentarima i zeljama. Svi smo svojim prisustvom bili najljepsi poklon jedni drugima. Jos su prejake emocije, pa ne mogu da nadjem dovoljno velike rijeci da opisem koliko vrijedi svaki trenutak proveden sa obitelji. Iako nas je zivot razdvojio, ljubav je bila jaca.....

BA
bandoo
18:08 25.01.2014.

Svaka čast Agatići,puno pozdrava djeci pok.Jure od susjeda Klasana.

Avatar GASTARBEITER
GASTARBEITER
11:29 05.07.2010.

Lijepo i dirljivo je procitati ovakvu vijest u ovo danasnje doba kada vise nema kulture stovanja nicega,pa tako ni svojih korijena. Neka se jos dugo sastajete u radosti i veselju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije