Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lijek koji briše loša sjećanja 'ugrožava ljudski identitet'

16.02.2009.
u 14:25

Što nas čini ljudima? To pitanje postavili su nedavno britanski znanstvenici, suočeni s novim razvijanjima lijeka koji briše loša sjećanja, baš kao u filmu "Vječni sjaj nepobjedivog uma". Lijek bi mogao pomoći ljudima koji pate od poslijetraumatskog sindroma ili onima koji su progonjeni nedavnim lošim događajima, no ne odobravaju svi ovo otkriće.

Osim što otkriće postavlja određena etička pitanja, znanstvenici su sigurni kako bi uzimanje pilule imalo štetne psihološke posljedice jer ljudi više ne bi učili iz vlastitih pogrešaka.
- Uklanjanje loših sjećanja nije kao uklanjanje bradavice ili madeža. To mijenja naš identitet jer ono što jesmo povezano je s našim sjećanjima - rekao je dr. Daniel Sokol, predavač medicinske etike na Sveučilištu St. George.

Iako se lijek tek ispituje, budući da je riječ o beta-blokatorima koji se prepisuju srčanim bolesnicima, i daleko je od široke uporabe jer još nije dovoljno testiran, znanstvenici već upozoravaju kako bi uzimanje moglo dovesti do psihološkog diskontinuiteta, ali i do nenamjernog brisanja pozitivnih sjećanja.


Prizor iz filma 'Vječni sjaj nepobjedivog uma'

Posljednja ispitivanja s beta-blokatorima koje su nizozemski znanstvenici prvo proveli na životinjama, a potom i na 60 dobrovoljaca, pokazalo je da beta-blokatori smanjuju reakcije na negativna sjećanja. Dobrovoljci su gledali slike pauka i istodobno bili podražavani elektrošokovima, nakon čega su znanstvenici zatražili da se sjete prikazanih slika i tako stvore negativnu asocijaciju na paukove. Sutradan je jednoj skupini dan placebo, a drugoj beta-blokatori, te su mjerene njihove reakcije na slike dok su istodobno puštani jaki zvukovi. Skupina na beta-blokatorima imala je mirnije reakcije, a mjerenje je provedeno i sutradan kad se lijek očistio iz sustava - ponovno su bile mirnije reakcije ispitanika kojima su davani beta-blokatori, što indicira da je njihovo negativno sjećanje bilo izbrisano.

- Tradicionalno terapeuti uče ljude da stvore nove asocijacije i tako blokiraju loša sjećanja, no problem je u tome što sjećanja ostaju i vraćaju se - izjavio je dr. Merkel Kindt s amsterdamskog sveučilišta, koji je proveo spomenuto istraživanje. Najavio je da znanstvenike tek čeka ispitivanje dugotrajnosti lijeka, i testiranje na ljudima koji zaista imaju neki poremećaj ili fobiju.

Paul Farmer, glavni direktor britanske organizacije za mentalno zdravlje Mind, smatra pak kako je problematičan čisto farmaceutski pristup problemima poput anksioznosti i fobija.
- Sve što su pokazali jest da su smanjili mogućnost da prestraše osobu koja se osjeća anksiozno - kaže Farmer.
(mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije