Naslovnica Lifestyle Putovanja

Lekenik – općina ugodnog življenja

Turističke osobitosti Općine Lekenik su ljepota prirode kroz sva četiri godišnja doba, mogućnost lova, ribolova i kupanja, tradicijska arhitektura bogata drvenim čardacima i kapelama, bogatstvo narodnih običaja, vinogradarska i gastronomska ponuda
13. prosinca 2018. u 13:00 660 prikaza
Lekenik
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/8

Na dlanu turopoljsko-pokupljanske ravnice, obgrljena Vukomeričkim goricama i riječnim ljepoticama Kupom i Odrom,  smjestila se Općina Lekenik. Izrazito ravničarsko - brdskog reljefa ukupne površine 231,2 km2 sa svojih 18 naselja razvila se na važnoj cestovno-željezničkoj trasi Zagreb – Sisak, u sjevernom dijelu Sisačko – moslavačke županije. Na sjeveru i zapadu graniči sa Zagrebačkom županijom, odnosno Gradom Velika Gorica, na istoku sa Općinom Martinska Ves i Gradom Siskom, te na jugu sa Gradom Petrinja i Gradom Glina. Najveći dio općine je pod šumskim predjelima, ukupno 9.000 ha.

Lekenik | Autor : PROMO Foto: PROMO

Naseljenost šireg područja općine Lekenik datira od prapovijesnih vremena. Nakon razdoblja ilirske i rimske vlasti na ovim područjima prvi pisani spomeni mjesta potječu  iz  početaka 13. stoljeća kada se spominju Pešćenica, Brkiševina i Lekenik. Iz lekeničke povijesti ističe se događaj iz 1848. godine. Tada je lekenički poštar Josip Klempaj uručio pukovniku Josipu Jelačiću upravo u Lekeniku dekret o imenovanju za hrvatskog bana. Ubrzo je poštar Klempaj imenovan za prvog Hrvatsko-slavonskog vrhovnog upravitelja pošta. U Lekeniku je snimljen dvama oscarima nagrađen hollywoodski mjuzikl Guslač na krovu, te dječji klasik Šegrt Hlapić.

Lekenik | Autor : PROMO Foto: PROMO

Današnje područje Općine Lekenika ima šest tisuća stanovnika. Samo naselje Lekenik po svojim karakteristikama ulazi u kategoriju jače urbaniziranih naselja što se očituje i u njegovoj strateškoj, funkcionalnoj i gospodarskoj funkciji. U njemu je smješteno SOS Dječje selo, osnovna škola i vrtić,  Narodna knjižnica i čitaonica, Dom zdravlja, pošta i šumarija.

Turističke osobitosti Općine Lekenik su ljepota prirode kroz sva četiri godišnja doba, mogućnost lova, ribolova i kupanja, tradicijska arhitektura bogata drvenim čardacima i kapelama, bogatstvo narodnih običaja, vinogradarska i gastronomska ponuda. Biciklističke staze kroz šume i vinogorja, kvalitetna vina,  izvanredni i rijetki tartufi  i druge gljive, mogućnost lova i ribolova, široko otvaraju vrata za obiteljske izlete i turističku ponudu svima koji bi uživali u nedirnutoj ljepoti općine Lekenik.

Lekenik – općina ugodnog življenja | Autor : PROMO Foto: PROMO

Turističke manifestacije kao što su Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku, Letovanić selo pokraj Kupe, smotre folklora, Milenijsko čitanje bajki te proslava Sv. Jurja koji je zaštitnik Općine Lekenik također obogaćuju turističku i kulturnu ponudu.  Uspomenu na kulturnu baštinu našeg kraja čuva i zaštićena Etnografska zbirka Škofač u Letovaniću, opjevanom selu pokraj Kupe, a brojne su i zaštićene povijesne cjeline u naseljima. 

Prekrasni šumski i vinogradarski krajolici Vukomeričkih gorica, slikovite riječne ljepotice, zaštićena kulturna baština i tradicijska arhitektura, kulturna i turistička ponuda,  više nego dobar su poziv  na aktivni odmor ili ugodan život u Općini Lekenik.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas