Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČI

Leće: Savršen izbor za bistar i oštar vid

pregled
Vanja Zubčić/Pixsell
01.03.2013.
u 16:00

Kontaktne leće imaju nekoliko važnih prednosti u odnosu na naočale – daju veću vidnu oštrinu i širinu vidnog polja, nisu uočljive, ne smetaju im vremenske nepogode, ne smetaju prilikom bavljenja sportom.

Rijetko tko zna da su kontaktne leće, kao pomagalo za oštar vid, nastale su u 15. stoljeću. Pisani zapisi otkrivaju da je Leonardo Da Vinci istraživao mogućnosti takve korekcije vida. Leće su se kroz povijest mijenjale i usavršavale, a one kakve danas poznajemo možemo podijeliti u dvije kategorije: polutvrde i mekane leće. Trenutačno su vrlo popularne mekane leće, no valja spomenuti da svaka vrsta leća uz dobre karakteristike ima i manje dobre strane.

Polutvrde leće, tvrde stručnjaci, još uvijek su najbolji izbor, pogotovo za cjeloživotno kontinuirano nošenje. Izrađene su individualno za svakog pacijenta. Polutvrda leća ne izaziva upalne procese te omogućuje rožnici da dođe do dovoljne količine kisika. Nakon privikavanja od nekoliko dana, moguće je ugodno ih nositi tijekom cijelog dana.

Mekane leće, koje nisu strogo individualizirane, pružaju trenutačnu ugodu. Ma koliko bile popularne, imaju mnoge nedostatke pa treba biti pažljiv da bi se izbjegli zdravstveni problemi.

– Uzevši u obzir da je populacija korisnika mlađe dobi, a oni zbog financijskih razloga, nemara ili zaborava ne vode računa o pravovremenoj zamjeni, vrlo je važno istaknuti da se ne smije prekoračiti rok uporabe leća – upozorava Denis Ahčin, ing. optičar iz optike Lens, dodajući da se mekane leće nose dva tjedna ili mjesec dana, ovisno o proizvođaču. Za razliku od polutvrdih, mekana leća upija u sebe sve s čime dođe u kontakt. Primjerice, upija make-up, kreme, proteine, bjelančevine i sve naše izlučevine, smog, nikotin i slično.

– Suza će očistiti naše oko, ali leću neće. Tako kontaminirana leća koja je u izravnom kontaktu s okom i njegovom toplinom stvara promjene i izaziva komplikacije te su moguća oštećenja rožnice – naglašava Denis Ahčin.

U današnje vrijeme, kada se živi brzo i aktivno, kontaktne leće omogućavaju, neovisno o životnoj dobi, bistar vid “na daleko i na blizu”.

Da bismo u tom bistrom pogledu uživali, valja mnogo pozornosti usmjeriti na higijenu. Kontaktne leće nisu za osobe koje nemaju i ne žele steći naviku svakodnevnog održavanja higijene leća. Nehigijena neizbježno dovodi do očnih infekcija, pa čak i do gubitka vida. Redovna higijena zahtijeva i odgovarajuća sredstva za njegu – tekućinu za čuvanje leća i tekućinu za pranje. Ako se osjeti bilo kakva poteškoća tijekom nošenja kontaktnih leća, odmah treba ići liječniku. Prednosti su leća pred naočalama velike. Naočale ne mogu nadmašiti kontaktne leće u vidnoj oštrini, posebno kod visokih sfernih dioptrija i astigmatizma. Također, omogućuju neograničenu širinu vidnog polja, što je naročito važno za vozače, fotografe i sva druga profesionalna zanimanja u kojima je vid vrlo važan. Ne smetaju im vremenske nepogode. Naočale se često zamagle, mogu nažuljati nos ili uši, a crvenilo i bol neugodne su popratne pojave. Neka oftalmološka stanja poput keratokonusa i anizokorije ipak ne mogu biti ispravljena lećama.

>>Kontaktne leće s matičnim stanicama spas za vid?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije