Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
to im je trebalo

Labradorica Dira – novi prijatelj bolesne djece koji im diže nadu u ozdravljenje

Terapijski pas
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
05.02.2014.
u 09:30

Udruga za školovanje pasa obučila psa koji će bolesnoj djeci poboljšati psihičko zdravlje, kao dio projekta uvođenja terapijskih pasa u bolnice. Dira je ušla u udrugu Krijesnica, a svi žele da se njoj i drugim terapijskim psima omogući i ulaz u bolnice

U bolnicama provodi posljednje dvije godine nakon što su joj dijagnosticirali leukemiju, no 11-godišnja Barbara Vukas ne gubi nadu u ozdravljenje. Kad je kod kuće u Rijeci, raspoloženje joj diže maleni Westy koji, kako kaže, ne postavlja gomilu pitanja i uvijek je nasmije.

Upravo zato posebno ju je obradovala vijest da će se udruga Krijesnica, u kojoj provodi puno vremena, odsad brinuti za Diru, crnu labradoricu posebno treniranu da bude terapijski pas.

Sa psom i u bolnicu?

– Sluša i radi sve što joj kažemo – oduševljeno priča 8-godišnji Vid Furčić gladeći Diru po glavi, dok Marin Čujić (17), koji je 2004. prebolio rak mozga, a sad u Krijesnici radi kao volonter, kaže da je terapijski pas upravo ono što djeci treba. Na naredbu ta labradorica sjedne, legne, nakloni se... no i diže im psihičko i emotivno zdravlje te poboljšava komunikaciju, kaže stručna suradnica za školovanje pasa vodiča Lucija Katalenić, što je i najbitnije u teškim situacijama u kojima se nađu djeca oboljela od malignih bolesti.

Želja im je da Diru mogu odvesti i u bolnicu, što nije praksa u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, no udruga Krijesnica, zajedno s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, radi na ostvarivanju tog projekta.

Preko dana u udruzi

– Nadamo se da ćemo terapijske pse uvesti u sve institucije. Dira je sad ušla u Krijesnicu, no njezin trening i edukacija nisu gotovi – kaže idejna pokretačica terapijskih pasa i predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča Mira Katalenić.

Predsjednik Krijesnice Zoran Cipek za Diru će se, kao njezin voditelj, i brinuti, a preko dana ona će biti u prostorijama Krijesnice.

– Djeca će moći otići s njom u šetnju i uživati u igri – kazali su u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije