Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od lutalice do pomagača

Labrador Simba prošao je težak put do uspjeha

Simba
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/10
11.08.2014.
u 18:41

Ostavili su ga na cesti, u zadnji je tren spašen od eutanazije, a sad postaje sjajan rehabilitacijski pas

Labrador Simba samo je jedan od pasa koji u zagrebačkom Centru za rehabilitaciju Silver završava program školovanja za rehabilitacijskog psa. No, njegov put do uspjeha nije bio nimalo lak, a bez pomoći brojnih volontera i život bi mu vjerojatno završio u vinkovačkom skloništu.

“Školarac” u zagrebačkom centru Silver veoma je talentiran i neumoran u rješavanju problema, a sve radi – uz osmijeh

– Simbu sam prvi put vidjela u lipnju prošle godine, kad ga je na svojoj Facebook stranici objavila Melita iz Bogdanovaca, koja ga je i hranila. Spavao je pokraj ceste, ispod drveta, čekao je čovjeka koji ga je ostavio – kaže Martina Szalay Zeidler. Iako je sama fizički bila daleko, živi u Crikvenici, kaže kako joj ta slika nije izlazila iz glave. I dok su se dvije prijateljice s društvene mreže dogovarale kako mu pomoći, gdje ga smjestiti, Simba je jednog dana nestao. Krenuo je u neko bolje sutra, no do njega nije stigao. U Vukovaru su ga uhvatili komunalni redari i odveli u vinkovački Tip-Tip, u kojem život traje 60 dana.

Kao kriminalac

– Ispod njegove slike pisalo je da je uhićen, kao da je kriminalac. A ja nisam znala što napraviti, nisam imala smještaj, nitko nije mogao otići po njega – prisjeća se Martina. Dani su prolazili, a njezin očaj bio je sve veći. I samo nekoliko dana prije eutanazije uspjela je pronaći privremeni smještaj i ljude koji su joj htjeli pomoći i financijski. – Simba je uz pomoć volonterke iz udruge Za šapu Vukovar otputovao u Lipik. I onda je udomljen – kaže. Svi su bili sretni, samo je ona imala onaj osjećaj da nešto nije u redu. Nakon više od mjesec dana uvjerila se da je bila u pravu. Simba je živio zavezan na metar lanca, na hladnom betonu.

Foto: Robert Demo

– Uzeli smo ga i pronašli novi smještaj. Bio je na sigurnom, ali on je trebao više – kaže Martina. Nikome nije otkrivala svoje planove, bojala se da opet nešto ne pođe krivim putem. A onda je objavila – Simba je konačno dobio više, ono što i zaslužuje, dobio je novi život. Njezin najdraži labrador otputovao je u Zagreb, u Centru za rehabilitaciju Silver uspješno položio sve testove i postao školarac.

Dobio novi život

– Gospođa Szalay Zeidler dogovorila je s voditeljem socijalizacije Darkom Petreskim da Simba dođe u Centar. Prvo je prolazio testiranja naravi i zdravlja, koja su pokazala da je potencijal za psa pomagača i da ne pati ni od kakvih bolesti laktova i kukova. Nakon toga je kastriran, što je uobičajeno za pse u programu. Zbog pokazanih kvaliteta odlučeno je da uđe u program školovanja za rehabilitacijskog psa, pomagat će osobi s tjelesnom invalidnošću – kaže Tanja Janeš, koja se u suradnji s instruktorom Zoranom Petreskim brine o Simbinoj obuci. Službeno je u školu krenuo u ožujku, a obuka se bliži kraju.

Edukaciju će završi do kraja ljeta, a potom i službeno početi karijeru

– Vrlo je strpljiv i drag pas, mirno podnosi i stvari koje psima inače nisu baš po volji, kao četkanje i veterinarski pregledi. Jedan je od najdražih, najnezahtjevnijih i najugodnijih pasa s kojima sam trenirala i družila se – ističe T. Janeš. U prilog tome govori i njegov nadimak, u Centru ga svi zovu Simpa.

Foto: Robert Demo

Pali i gasi svjetla

Zna sve osnovne vježbe poslušnosti – sjedi, lezi, čekaj, uz, dođi, pristojno sjeda prije prolaza kroz vrata, donosi s poda predmete, otvara vrata perilice rublja ili hladnjaka, donosi ili stavlja predmete u njih, sprema stvari u ladice ili kutije, otvara i zatvara ormare, otvara vrata stiskanjem kvake šapama ili povlačenjem potezalice, pali i gasi svjetla.

Do kraja ljeta završit će njegovo školovanje, a nakon ispita čeka ga i procjena s potencijalnim korisnikom. Budu li odgovarali jedno drugome, Simba će i službeno započeti svoju karijeru rehabilitacijskog psa.

Ključne riječi

Komentara 1

GI
GIUSEPPE6464
00:42 12.08.2014.

nema pametnijeg i odanijeg stvorenja od spašenog i udomljenog pesa... sretno mali dug život

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije