Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Moda & ljepota

Kurtela: Roditelji danas previše strahuju, naša generacija vječito se penjala po drveću i imala poderana koljena

Razgovarali smo s glumicom Petrom Kurtelom, majkom jednoipogodišnjeg sina Relje
17. travnja 2019. u 12:48 11809 prikaza
Lupilu
Foto: Lidl
Pogledajte galeriju 1/4

Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je nedavno svoju internetsku stranicu lupilu.hr, namijenjenu prvenstveno mladim obiteljima. Portal je zamišljen kao mjesto koje će okupiti sve informacije o Lupilu ponudi, ali i stručnjake koji svojim savjetima roditeljima s malom djecom mogu pomoći u izazovima s kojima se susreću odgajajući djecu. Tako roditelji mogu doznati kako prepoznati darovito dijete, tu su savjeti i trikovi za odvikavanje djece od pelena,  stručnjaci savjetuju mame o pravilnoj prehrani beba i djece, a možete doznati i koja su najpopularnija i najljepša ženska imena za 2019. godinu.  Upravo smo o čarima i izazovima roditeljstva s kojima se susrećemo, razgovarali s glumicom Petrom Kurtelom, majkom jednoipolgodišnjeg dječaka Relje. Petra i njen partner, arhitekt i game developer Igor Banović u ljeto 2017. godine postali su roditelji preslatkog sina.

Lupilu | Autor : Lidl Foto: Lidl

1. S obzirom na to da ste gotovu cijelu trudnoću proveli mirujući, a niste bili pošteđeni ni trudničkih mučnina, kako su izgledali vaši trudnički dani?  Jeste li imali snage za čitanje i koja vam je literatura ostala najviše u sjećanju?
U to sam vrijeme više čitala literaturu vezanu uz trudnoću i porod. Ni dan danas ne čitam puno unaprijed, već se fokusiram na teme koje su sad aktualne i faze koje sad prolazimo. Rekla bih da se educiram u hodu.

2. Jeste li čitali literaturu posvećenu budućim mama i tatama i ima li nekih savjeta koji su vam bili korisni i koje biste željeli podijeliti s budućim roditeljima?
Puno mi je značilo što sam se imala gdje educirati o temama, poput primjerice, dojenja. Bez tih izvora možda ne bih uspjela ustrajati u nekim tako važnim stvarima.

Lupilu | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Odgoj djece danas se uvelike razlikuje od onog kakav su prakticirali naši roditelji. Što biste istaknuli kao pozitivne, a što kao negativne strane odgoja djece danas i onog tipičnog za osamdesete?
Vjerujem da je puno stvari danas bolje, ali pod negativne bih svakako ubrojala prevelik strah i brigu roditelja, zbog kojih se djeca motorički slabije razvijaju. Mi smo se vječito penjali po drveću i imali poderana koljena, ali ozbiljnih lomova bilo je manje nego danas.

4. Lupilu.hr je internetska stranica posvećena mladim roditeljima i djeci gdje se na jednom mjestu nalaze informacije o bebama i djeci kao što je prehrana,  tu je puno savjeta i trikova stručnjaka koji im mogu pomoći. Što je vama bio najveći izazov u Reljinim prvim mjesecima života i što biste izdvojili od sadržaja na Lupilu.hr koji je pomogao vama, a mogao bi biti koristan i za druge mame?
Baš sam danas pročitala dobar članak vezan uz polazak u jaslice i vrtić. Ta je tema već iza nas, ali vjerujem da će drugim mamama biti koristan.

Lupilu | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

5. Ide li Relja u jaslice i kakva su vaša iskustva?  Koliko mu je trebalo za prilagodbu i kako se snašao u novoj sredini s novim prijateljima i tetama?
Relja se odlično prilagodio. Ide u gradski vrtić s kojim sam prezadovoljna, baš kao i s tetama.

6. Jeste li imali problema s početkom dohrane Relje i gdje ste nalazili recepte za prve obroke vašeg mališana? Jeste li pogledali prijedloge jelovnika na lupilu.hr i jeste li isprobali već koji recept?
Svakako planiram proučiti pokoji recept. Lupilu kašice u našoj kući već čekaju spremne za izlete koje sljedećih tjedana planiramo.

Sadržaj omogućio Lidl, a više doznajte ovdje.

Doris Pinčić Rogoznica i Boris Rogoznica
snimili ih
Doris Pinčić i Boris Rogoznica uhvaćeni zajedno: 'Razlog nije razvod braka'
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna