Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blic intervju

Kurtela: Roditelji danas previše strahuju, naša generacija vječito se penjala po drveću i imala poderana koljena

Lupilu
Foto: Lidl
1/4
17.04.2019.
u 12:48

Razgovarali smo s glumicom Petrom Kurtelom, majkom jednoipogodišnjeg sina Relje

Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je nedavno svoju internetsku stranicu lupilu.hr, namijenjenu prvenstveno mladim obiteljima. Portal je zamišljen kao mjesto koje će okupiti sve informacije o Lupilu ponudi, ali i stručnjake koji svojim savjetima roditeljima s malom djecom mogu pomoći u izazovima s kojima se susreću odgajajući djecu. Tako roditelji mogu doznati kako prepoznati darovito dijete, tu su savjeti i trikovi za odvikavanje djece od pelena,  stručnjaci savjetuju mame o pravilnoj prehrani beba i djece, a možete doznati i koja su najpopularnija i najljepša ženska imena za 2019. godinu.  Upravo smo o čarima i izazovima roditeljstva s kojima se susrećemo, razgovarali s glumicom Petrom Kurtelom, majkom jednoipolgodišnjeg dječaka Relje. Petra i njen partner, arhitekt i game developer Igor Banović u ljeto 2017. godine postali su roditelji preslatkog sina.

Foto: Lidl

1. S obzirom na to da ste gotovu cijelu trudnoću proveli mirujući, a niste bili pošteđeni ni trudničkih mučnina, kako su izgledali vaši trudnički dani?  Jeste li imali snage za čitanje i koja vam je literatura ostala najviše u sjećanju?
U to sam vrijeme više čitala literaturu vezanu uz trudnoću i porod. Ni dan danas ne čitam puno unaprijed, već se fokusiram na teme koje su sad aktualne i faze koje sad prolazimo. Rekla bih da se educiram u hodu.

2. Jeste li čitali literaturu posvećenu budućim mama i tatama i ima li nekih savjeta koji su vam bili korisni i koje biste željeli podijeliti s budućim roditeljima?
Puno mi je značilo što sam se imala gdje educirati o temama, poput primjerice, dojenja. Bez tih izvora možda ne bih uspjela ustrajati u nekim tako važnim stvarima.

Foto: Shutterstock

3. Odgoj djece danas se uvelike razlikuje od onog kakav su prakticirali naši roditelji. Što biste istaknuli kao pozitivne, a što kao negativne strane odgoja djece danas i onog tipičnog za osamdesete?
Vjerujem da je puno stvari danas bolje, ali pod negativne bih svakako ubrojala prevelik strah i brigu roditelja, zbog kojih se djeca motorički slabije razvijaju. Mi smo se vječito penjali po drveću i imali poderana koljena, ali ozbiljnih lomova bilo je manje nego danas.

4. Lupilu.hr je internetska stranica posvećena mladim roditeljima i djeci gdje se na jednom mjestu nalaze informacije o bebama i djeci kao što je prehrana,  tu je puno savjeta i trikova stručnjaka koji im mogu pomoći. Što je vama bio najveći izazov u Reljinim prvim mjesecima života i što biste izdvojili od sadržaja na Lupilu.hr koji je pomogao vama, a mogao bi biti koristan i za druge mame?
Baš sam danas pročitala dobar članak vezan uz polazak u jaslice i vrtić. Ta je tema već iza nas, ali vjerujem da će drugim mamama biti koristan.

Foto: Shutterstock

5. Ide li Relja u jaslice i kakva su vaša iskustva?  Koliko mu je trebalo za prilagodbu i kako se snašao u novoj sredini s novim prijateljima i tetama?
Relja se odlično prilagodio. Ide u gradski vrtić s kojim sam prezadovoljna, baš kao i s tetama.

6. Jeste li imali problema s početkom dohrane Relje i gdje ste nalazili recepte za prve obroke vašeg mališana? Jeste li pogledali prijedloge jelovnika na lupilu.hr i jeste li isprobali već koji recept?
Svakako planiram proučiti pokoji recept. Lupilu kašice u našoj kući već čekaju spremne za izlete koje sljedećih tjedana planiramo.

Sadržaj omogućio Lidl, a više doznajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije