Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lijek iz prirode

Kurkuma smanjuje rizik od infarkta nakon ugradnje premosnice

curry
AFP
16.04.2012.
u 15:40

Žuti pigment iz kurkume poznat je po tome što ima protuupalna svojstva i smanjuje rizik od srčanog udara

Kurkuma je poznata kao začin i kao antioksidans koji ima protuupalno djelovanje. Nova su istraživanja potvrdila da njena konzumacija može smanjiti rizik od srčanog udara za 65 posto, pogotovo u postoperativnoj fazi pacijenata kojima su ugrađene srčane premosnice.

Časopis American Journal of Cardiology prenio je istraživanje sveučilišta Chiang Mai koje sugerira da kurkuma može pomoći bržem oporavku nakon operacije u kojoj se srce, zbog nedostatne opskrbe krvlju, može oštetiti.

Tajlandski znanstvenici proučavali su od 2009. do 2011.  godine 121 bolesnika od kojih je polovina uzimala kapsule kurkume od jedan gram četiri puta dnevno. Terapija je trajala osam dana, počevši od trećeg dana nakon operacije. U 13 posto slučajeva pacijenti su doživjeli srčani udar, dok je infarkt imalo čak 30 posto onih koji nisu uzimali  kurkumu, piše Daily Mail.

Kurkuma se već stoljećima koristi u kineskoj prehrani i medicini, a sada se utvrdilo da može djelovati na upalne procese koji imaju važnu ulogu u razvoju niza bolesti, uključujući i bolesti srca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije