Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obmana

Kupci teško dokazuju prevare prodavača

kupovina
Sanela Majdandžić
08.10.2010.
u 09:09

Ako trgovac ne želi naplatiti jasno istaknutu cijenu, prijavite ga inspektoratu

Kupci su već navikli na sve trikove trgovaca kojima će se poslužiti samo da nešto prodaju. No, kriza, mala platežna moć i navika da kupuju samo ono nužno, natjerali su kupce da postanu osjetljiviji i oprezniji u šopingu. Ne računajući na sve bolju informiranost potrošača, prodavači namjerno ili slučajno često prekrše zakon!

– Odabrala sam cipele ispred kojih je bila jasno istaknuta cijena od 220 kuna. No, na blagajni je prodavačica tvrdila da su cipele su snižene 20 posto i koštaju 300 kuna, a cijena od 220 kuna koja je bila izložena, ostala je tamo slučajno jer ju je kolegica zaboravila maknuti – požalila nam se M. L. iz Zagreba.

Svoje pravo da cipele kupi po izloženoj cijeni nije uspjela ostvariti.

– Prodavačica je samo rekla kako mi se može ispričati, a ona mora naplatiti cijenu koja je njoj u kasi ili ne moram kupiti cipele.

Ista situacija dogodila se i E. V. koja je u izlogu trgovine ugledala torbu s jasno istaknutom cijenom od 225 kuna.

– Već sam došla na blagajnu kad prodavačica kaže da je torba 290 kuna! Upozorila sam je da u izlogu stoji 225 kuna. No, ona je izvukla etiketu iz torbe i pokazala mi kako na etiketi piše 290 kuna, a da je u izlogu ostala stara cijena – ispričala je E. V.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovac se mora pridržavati istaknute cijene.
 
– U ovim slučajevima čitateljice su trebale inzistirati da im se proda artikl po cijeni koja je izložena. U svakom od tih slučajeva može se nazvati Državni inspektorat i prijaviti se trgovca, a to mogu i naknadno napraviti. Problem je što je potrošaču teško dokazati da se to dogodilo, a i u trgovinama je zabranjeno snimanje što znači da niti ne mogu dokumentirati to – ističe Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i napominje kako bi sve bilo lakše da u trgovinama postoje knjige žalbe, ali trgovci po zakonu još uvijek nisu dužni imati ih.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije