Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kupanje i opuštanje na Zelenoj rivijeri

Zagorje
Foto: TZG Donja Stubica
1/10
PR
Autor
PR članak
07.01.2015.
u 09:00

Hrvatsko zagorje bogato je izvorima termalne ljekovite vode koja se iskorištava u nekoliko termi u ovom području s ukupno 16 tisuća četvornih metara

Ako ste pomislili da kupanje i uživanje u vodenim radostima usred zime nije moguće, razuvjerit će vas takozvana Zelena rivijera, koja se smjestila u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, među pitomim bregima Hrvatskog zagorja.

Tek četrdesetak kilometara od Zagreba i pedesetak kilometara od zagrebačke zračne luke, smjestilo se nekoliko slikovitih zagorskih gradića - Donja Stubica, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tuhelj i Veliko Trgovišće, a među njima i nekoliko toplica - Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, Stubičke i Krapinske toplice. Cijeli je ovaj kraj od davnina poznat po izvorima ljekovite termalne vode, a danas su oni pretočeni u moderna kupališta. Voda s termalnog izvora dolazi iz dubine od više stotina metara, gdje je njezina temperatura od 32 do 69 °C, a pripada skupini sumpornih ljekovitih voda.

Ukupna vodena površina Zelene rivijere uznosi više od 16.000 četvornih metara. Priroda je ovo područje bogato obdarila pa je osim izvorima ljekovite vode cijeli kraj bogat i ljekovitim blatom. Zagorsko ljekovito blato ubraja se među najbolja ljekovita blata u ovom dijelu Europe. Peloidno blato sazrijeva prirodnim putem na dnu izvora vode, bogato je mineralima, a zajedno s termalnom vodom ima izuzetan terapijski učinak, koji su uvelike iskorištavali još stari Rimljani. Danas se ljekovitost vode i blata iskorištava u modernim zagorskim termalnim kupalištima, koja su opremljena i bazenima s različitim vodenim atrakcijama, saunama te wellness i spa centrima. Tu je i pet vrhunski opremljenih hotela i veliki broj privatnih iznajmljivača pa je Zagorje prava hrvatska kontinentalna Zelena rivijera.

Dio su zdravstvene ponude Zelene rivijere i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, koje imaju vrhunsko opremljene medicinske centre sa suvremenom medicinskom opremom za rehabilitaciju bolesnika s kardiološkim, neurološkim, reumatskim, ortopedskim oboljenjima te rehabilitaciju djece. Nakon opuštanja na Zelenoj rivijeri, možete obići i zagorske gradiće, koji čuvaju uspomenu na povijest ovoga kraja. U Donjoj Stubici možete vidjeti impozantan spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, Gupčevu lipu te posjetiti Muzej seljačkih buna, koji čuva bogatu građu vezanu ne samo za veliku bunu 1573. već i druge pobune seljaka te predmete, odjeću i dokumente koji govore o životu seljaka i plemića onoga doba.

U Zagorju možete razgledati brojne dvorce (Veliki Tabor, Trakošćan, dvorac Oršić), plemićke kurije, a tu je i jedini hrvatski vrt perunika. U Mariji Bistrici najveće je hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, koje posjeti oko 800 tisuća hodočasnika u godini. Ondje ćete čuti legende o kipu Majke Božje Bistričke, kojoj se pripisuju čudotvorne moći, ali i kupiti licitare i drvene igračke, koje su kao nematerijalna kulturna baština uvrštene i na UNESCO-vu listu. Svakako posjetite i moderni postav Muzeja krapinskih neandertalaca.

Ukusna zagorska kuhinja 

Jednostavna i zdrava zagorska jela odražavaju skroman život tamošnjih ljudi u prošlosti, a danas jela autohtone zagorske kuhinje njeguju mnogi restorani i veliki broj seoskih domaćinstava. Kuhani ili zapečeni štrukli, gibanice i savijače, bučnica, purica s mlincima, žganci, juha od krumpira, kukuruzna zlevka, svježi sir i vrhnje samo su neki od zagorskih specijaliteta.

Želite prijaviti greške?