Zapravo nije nimalo čudno da se na zagrebačke Ravnice ode na objed. Ovaj sada već stari zagrebački kvart postao je poznat i zbog jednog restorana koji je na prijelazu stoljeća, mislimo na 20. i 21., imao najveću popularnost. U Bistrou MZ, odnosno kod Labusa, godinama se jeo najbolji roštilj pa je bio i adresa mnogih poznatih Zagrepčana. Ako odemo samo malo dalje od Labusa, kojih 300-tinjak metara, na platou u Radauševoj ulici, pronaći ćemo Darling & Shegrts, bistro Dragane Dilparić koji je u proteklih pet godina i sam postao odlična ugostiteljska i poduzetnička priča. Dilparić je, naime, ostavila dobro plaćen posao voditeljice kozmetičke etikete u najvećoj domaćoj distributerskoj tvrtki odlučivši da želi u životu raditi nešto za sebe i da to treba biti ono što najviše i voli. Bilo je to kuhanje.
Darling & Shegrts smješten je u klasičnom ugostiteljskom prostoru velikih stambenih zgrada kasnog socijalizma kakva je i ova u Radauševoj. Dilparić je ondje oblikovala topao prostor nalik kakvoj dnevnoj sobi koju su dijelile generacije. Puno je tu predmeta koji bi sasvim sigurno našli svoje mjesto u boljim antikvarijatima, kakvih još ima po zagrebačkim stanovima i vilama. Mnoge je od njih vlasnica naslijedila od svojih roditelja i bake, a svaka donacija gostiju u obliku tabletića i drugih retro predmeta, kao i knjiga o kulinarstvu dobrodošle su. Knjige ondje možete i pročitati. Komode, ormarići, stolovi, drvene stolice čine prostor koji ne dijeli interijerske vrijednosti lokala nastalih u metropoli proteklih godina. Također, to nagovještava da ovdje nećete dobiti ni takvu hranu, kakav burger, sushi i tome slično, već prije nešto što bi trebalo biti domaće. Tako i je bilo. Vesela ekipa prvog ovogodišnjeg, a 22. po redu Vina uz žlicu, prezentacijske večere koju priređuju Mustafa Topčagić i Renata Cisar u pet je nizova dobila interpretacije mahom tradicijskih jela.
– Počeli smo posluživati doručke prije pet godina i uspjeli preživjeti i pandemiju i inflaciju, a sada je došao red i na ručkove. Ono što radimo neka je vrsta domaćeg comfort fooda, jela kakva su nam spremale naše bake, ali priređenih na moderan način. Od početka je tako, a sada nastavljamo i malo ambicioznije, kaže Dragana Dilparić po kojoj se, ako niste već primijetili, i zove ovaj bistro. Darling je, dakle, Dragana, a tamo ne radi sama, već je s njom i mlađa ekipa ‘šegrta’. Odnedavno bistro ima i chefa, to je Ivan Pavlović koji daje novi izričaj ideji s kojom je Dragana Dilparić počela. Sve je to samo nastavak doista uspješnog početka u kojem se, ako ste željeli pojesti doručak u bistrou Darling & Shegrts, rani ili kasni, trebalo najavljivati ili čekati da se oslobodi neko mjesto unutra ili na terasi. Koliko je taj recept bio dobar, dokaz je i to da su preživjeli po ugostitelje osobito pogubnu pandemiju. I to se dogodilo zahvaljujući gostima koji su se redovito u lokal i vraćali. – Ljudi me dobro poznaju pa zbog mene i dolaze ovamo. Vjerojatno i zato jer ovo nije klasično ugostiteljstvo, a i oduvijek znam kako se sve temelji na odnosu prema gostu, kaže Dragana. Svojedobno je upravo za ovaj list govorila o tome kako je teško bilo preživjeti pandemiju samo uz nadu da se takav silan trud mora isplatiti. I jest. U Darling & Shegrts je ugodno i jede se fino.
Upoznali smo, kao i uvijek u sklopu projekta Vino uz žlicu, neke zaista interesantne domaće proizvode i brendove. U Darling & Shegrts ponudit će vam, što je rijetkost u Zagrebu, destilate Bijeli gusak iz Đakova koje radi Emerik Pišl od ekološki uzgojenog voća iz svojih vinograda. Nama se, uz šljivovicu i vinjak, posebno dopao liker od bazge, ali i Sloe džin, vrsta koja se dobiva maceriranjem bobica trnine. Najprije smo kušali Mini Quiche Lorraine, u nas već uvriježeno francusko jelo. Zaista vrlo fin i hrskav, sa šunkom i sirom, mogao se začiniti i maslinovim uljem Bembo. Riječ o ekstradjevičanskom maslinovom ulju nazvanom po sortama maslina – Buža, Rožinjola, Puntoža i Bjelica, a proizvode ga Elena i Vedran Lupić iz Bala u Istri.
Moramo reći kako su same masline čuvane u salamuri također zaista ukusne te su odlično išle s poznatom francuskom pitom kao i pjenušac vinarije Furjan iz Babinca kod Varaždina. Dominus bijeli napravljen je ochardonnaya i graševine i bio je zaista odličan kao aperitiv za sljedeće sljedove. Sljedeća je bila bruschetta razlomljena na krutone uz kremu od mrkve i guacamole s matovilcem. Ovdje je poslužen i Vislander Rosé 2023. i tako je nastao doista skladan spoj koji je nagovijestio da bi sparivanje hrane i vina doista moglo biti zanimljivo. Sama ‘dekonstruirana’ bruschetta u obliku krutona s dodacima bila je doista svježe i interesantno jelo, koje je sasvim sigurno privlačno vegetarijancima, ali i svima ostalima kao kakav međuobrok tijekom dana. Vino je, pak, nastalo od viškog malog plavca što je dalo naslutiti da je riječ o dobrom vinu, a to se i potvrdilo.
I onda je stiglo jedno doista tradicijsko jelo iz bakinih kuhinja, Doručak bakice Pavice koji je dobio ime po majci Dragane Dilparić. Riječ je jednostavnom jelu od poširanog jajeta, kreme od ajvara, kreme od sira i vrhnja te crumblea od tosta i špeka. Pa se među gostima razvila i mala rasprava o tome – kako najbolje poširati jaje. I ovo je jelo dokaz da ipak još nema volje da se tradicija zaboravi, već suprotno, u moru globalnih jela koja su realno svugdje ista, lokalno je ono što se traži. Doručak bakice Pavice doista je ukusno i lagano jelo, a uz njega je zaista sjajno pasala mlada Šoškićeva graševina prošlogodišnje berbe. Ovako je mlada još dovoljno nenametljiva pa izvrsno odgovara laganom jelu koje je i jedan od specijaliteta kuće.
Nije se stalo na tome i već je, kao sljedeće jelo, poslužena pohana sarma s kremama od pirea i dinstanog zelja. Izniman način kako dati potpuno novo ruho starom i omiljenom zimskom jelu pri čemu je u kombinaciji s kremama te hrskavošću dobivenom pohanjem stvoren pravi koloplet okusa. Merlot berbe 2019. vinarije Kotari, koja je otprije poznata kao zadruga Mas-Vin, parirao je kao dopuna bogatstvu okusa sadržanima u potpuno drukčijoj sarmi. Mladi chef lokala Darling & Shegrts Ivan Pavlović pokazuje da se u ovom bistrou može dobiti neočekivano.
– Nisam ovdje dugo, ali došao sam s idejom da dam neki svoj izričaj u već odličnoj ponudi. Ovo bi bila naša inačica comfort fooda, a pazim na to da se namirnice u pripremi do kraja iskoriste, dakle da budemo zero waste, rekao je Pavlović. Desert nije nimalo zaostajao, bile su to Bakine šnenokle, još jedno tradicionalno jelo, no opet modernizirane, također s dodatnom kvalitetom koju je donio Furjanov muškat žuti berbe 2023. Dobra poduzetnička i gastronomska priča traje na zagrebačkim Ravnicama već pet godina, čime je nadmašila i mnogo razvikanije zagrebačke lokale na znatno boljim lokacijama koji su ostali tek na pokušaju. Što se tiče Darling & Shegrts, vidljivo je u čemu je razlika između odlaska i opstanka.