Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
složeno i zahtjevno

Članovi kraljevske obitelji pravila ponašanja uče još dok su u pelenama. Kraljici ne smijete okrenuti leđa, a treba znati i kada treba prestati jesti

Members of the royal family, including Camilla Duchess of Cornwall, Prince Charles, Catherine, Duchess of Cambridge holding Princess Charlotte, Prince George, Prince William, Queen Elizabeth, and Prince Philip watch a flypast as they stand on the balcony
Foto: Reuters
1/4
13.10.2016.
u 15:45

Britansku se kraljicu u prvom obraćanju oslovljava s "Vaše Veličanstvo", a u daljenjem razgovoru joj se smije reći i "Madame"

Posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović britanskoj kraljici bio je, vrlo vjerojatno, jedno od njezinih traumatičnijih iskustava. Ne zbog izrezivanja supruga sa službene fotografije, već ponajprije zbog izuzetno složenog protokola kojega se svaki posjetitelj Buckinghamske palače mora strogo pridržavati. A u njemu su razrađeni svi detalji, što takav susret, sa strogo razrađenom “koreografijom”, vrlo lako pretvara u noćnu moru.

Lepršavo rukovanje

Naime, u “uobičajenim” susretima dvaju državnih poglavara sasvim su uobičajena rukovanja, tapšanja po ramenima, poljupci u obraz i ostali znaci srdačnosti. Toga u susretima s britanskom kraljicom ni u snu nema. Na snazi je pravilo “nema dodirivanja”, a kraljičini gosti čekaju da ona prva pruži ruku na pozdrav. I pri tome nema čvrstog stiska, “pumpanja” ili prihvaćanja pozdrava dvjema rukama.

- Ruka se lagano prihvati, a potom povlači kada kraljica prekine rukovanje. Sve treba biti vrlo lagano, lepršavo, gotovo lebdeći. Žene bi se trebale nakloniti, ali one žene koje nisu podanice britanske krune to ne moraju učiniti, no bio bi dobar lagani naklon glavom – kaže Rachel Kelly iz ureda za odnose s javnošću britanskog dvora.

Naravno, za takve susrete i odjeća je pomno odabrana. Muškarci nose odijela, a žene ne smiju nositi haljine bez rukava ili haljine s predubokim dekolteom. Oslovljavanje je također strogo definirano. Dok je našu predsjednicu kraljica oslovljavala s “gospođo predsjednice”, kraljicu se u prvom obraćanju oslovljava s “Vaše Visočanstvo”, a potom s “Madam”.

Ako je gost pozvan na objed, pravila se dodatno proširuju. Protokol nalaže da gosti prestanu jesti istoga trenutka kad kraljica uzme svoj posljednji zalogaj. Čaj se obično služi uz male kolačiće, a pri ispijanju čaja u ruku se uzima samo šalica, nikako i tanjurić koji se nalazi ispod nje. Šalica se vraća na tanjurić istoga trenutka kada se ispije gutljaj čaja. I naravno, ni pod koju cijenu nema srkanja.

Ako je pak riječ o “pravom obroku”, ručku ili večeri, stvar se dodatno komplicira. Gost koji sjedi kraljici zdesna počasni je gost tijekom cijelog prvog slijeda ručka ili večere. Za to vrijeme kraljica samo s njim razgovara, ni s kim drugim. Tijekom drugog slijeda, kraljica razgovara s gostom koji sjedi s njezine lijeve strane.

Strogi smjer razgovora

– Kraljica me pozvala na ručak, sjedio sam pokraj nje. Onako uzbuđen, počeo sam joj nešto govoriti, no hladno me je prekinula pokazujući na moju lijevu stranu: “Ne, sada prvo razgovarajte na onoj strani, ja ću na desnoj. Tek na sljedećem slijedu ćemo razgovarati”, rekla mi je – kazao je automobilistički as Lewis Hamilton, koji je svojedobno bio kraljičin gost.

Kada kraljica počne razgovor “na desnoj strani”, očekuje se da to učine i sve dame za stolom kako bi se zatvorio puni krug. Kada kraljica, nakon prvog slijeda, preokrene smjer, to trebaju učiniti i svi ostali uzvanici.

Još je cijeli niz pravila koja vrijede za susrete ili obroke u društvu kraljice. Tako posluga servira hranu prema rangu i važnosti svakog pojedinog uzvanika za stolom bez obzira na to bio on član kraljevske obitelji, podanik ili strani gost.

Ako kraljica nazdravi nekome, on ne uzvraća govorom ili zdravicom, jer na kraljevskoj večeri samo njoj pripada ta čast. No, u ovim se pravilima malo tko snalazi, pa griješe i najveći. Kada je tijekom državnog posjeta Barack Obama podignuo čašu i počeo govoriti nakon što mu je kraljica nazdravila, kraljevski orkestar istoga je trenutka počeo glasno svirati kako bi “zagušio” američkog predsjednika i time umanjio loš dojam “čovjeka koji ne zna kraljevski protokol”.

Naravno, pravilo da se čajne šalice moraju vratiti na tanjurić istoga trenutka kada se iz njih ispije gutljaj vrijedi i tijekom službenih večera. Malo svjetlosti u tom rigoroznom protokolu daje činjenica da gosti mogu piti vino ili žestoka pića čak i ako je kraljica odbila alkoholno piće koje nudi posluga. I da, u svakom trenutku vrijedi pravilo broj jedan: nikada, baš nikada gosti ne smiju doticati kraljicu. I naravno, ne treba joj okretati leđa ni u kojemu trenutku.

Obamin zagrljaj

Detalji protokola britanskog kraljevskog dvora toliko su složeni da je sasvim očekivano da će ih neki od svjetskih lidera, ne namjerno, prekršiti. Je li Kolinda Grabar-Kitarović neko pravilo prekršila, teško je reći, no sasvim je sigurno da je to svojedobno učinio Barack Obama, koji ju je obgrlio oko ramena. I dok se američkom predsjedniku to još i toleriralo, australskom premijeru Paul Keatingu, koji je tijekom posjeta 1992. zagrlio kraljicu, to nije bilo oprošteno. Mediji su ga doslovno stavili na stup srama zbog takve sitnice, ponajprije zato što je Keating, kao Australac, još uvijek, barem nominalno, kraljičin podanik. 

>>Kolinda Grabar Kitarović ovim je detaljem 'modno prkosila' britanskom protokolu. Pogledajte kako se odjenula

>>Plavi kaput od tvida kao posveta kruni

Komentara 43

DU
Deleted user
16:19 13.10.2016.

Kad malo bolje razmislim, sretan sam što ih nikad neću upoznati!

AC
Andeo cuvar 78
16:33 13.10.2016.

Vidi se koliko je primitivno,nezrelo i bolesno covjecanstvo....

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
16:21 13.10.2016.

Ne znam zašto me uopće nije briga za neku stranu "kraljevsku" obitelj i protokolu vezanim uz njih?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije