Naslovnica Lifestyle Putovanja

Kraj siromašan stanovnicima i nestvarno bogat prirodnim ljepotama – idemo na izlet u Liku

Krenete li prema Lici, najstariji nacionalni park Plitvička jezera bila bi prava šteta zaobići.
30. travnja 2019. u 08:57 2267 prikaza
Grill
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Iako je najmanje naseljeno područje naše zemlje, Lika je prepuna nevjerojatnih prirodnih ljepota i lokacija na koja bi se svakako trebali zaputiti. Mi jesmo, uz pomoć lokalnog vodiča. Svratili smo u Plodine, napunili auto stvarima potrebnim za sjajan grill i dan u prirodi i uputili se prema Lici. Ako još nemate ideju gdje provesti Praznik rada, nastavite čitati dalje. Teško će vam biti odlučiti se za samo jednu lokaciju…

  • Krenete li prema Lici, najstariji nacionalni park Plitvička jezera bila bi prava šteta zaobići. Čak 16 kaskadnih jezera, vegetacija od koje zastaje dah,  mnoštvo puteljaka i žamor vode, nešto je što se lako ne zaboravlja. Poželite li malo predahnuti, učinite to na jednoj od pregršt livada koje ga okružuju. U samom parku nije dozvoljeno paliti vatru, no na obližnjim izletištima postoje posebno označene lokacije na kojima možete uživati u grillu.
  • Samo 14 kilometara jugozapadno od Otočca, smjestilo se Kuterevo – utočiste medvjedića koji su premaleni za samostalan život u prirodi. Uživat ćete gledajući ta preslatka bića u potpuno prirodnom okruženju, kao i na obroncima Velebita koji nude pregršt lokacija za idealan izlet.

Grill | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

  • Kad ste već u blizini ne propustite posjetiti i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda. Budete li imali sreće, možda koju ribicu bacite i na grill! Svakako poslušajte savjete lokalaca kako ju najbolje pripremiti.
  • Gacka dolina, odnosno dolina rijeke Gacke, veliko je krško polje omeđeno Velebitom prema moru. Tu ćete pronaći brojne stare mlinove koji su mljeli žito, a danas su ponovno stavljeni u pogon u turističke svrhe. Također i brojne uređene izvore pitke vode, postavljene roštilje, klupe i stolove te , naravno, košare za reciklažu otpada.
  • Kad pomislimo na Liku, prisjetimo se i Nikole Tesle. Njegov memorijalan centar u Smiljanu u blizini Gospića, mjesto je koje privlači mnoge turiste. Ondje Vas očekuju pješačke staze, prototipovi Teslinih izuma, dječje igralište s didaktičkim igračkama te brojne grill lokacije.
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša