Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Korištenje kozmetičkih testera može vas zaraziti bakterijama

krema za lice
arhivska fotografija
29.09.2010.
u 08:00

Kozmetičke testere, bilo da se radi o ružu, sjajilu, kremi ili maskari, preporučuje se isprobavati na ruci.

Kupovanje nove kozmetike pravi je užitak gotovo svakoj ženi, ali isto tako može biti opasno za zdravlje. Isprobavanjem nove boje ruža, maskare ili krema iz probnih pakiranja riskiramo svoje zdravlje zbog bakterija koje se nalaze u testerima koje isprobavaju brojni ljudi, upozoravaju stručnjaci. 

Opasna bakterija e. coli 

U zapanjujućoj studiji medicinskoga koledža Jefferson u Pennsylvaniji, istraživači su otkrili da je svaki tester šminke koji je bio analiziran sadržavao bakteriju e. coli. Dvogodišnje istraživanje pokazalo je kako je najveća razina bakterija prisutna subotom, kada su i trgovine pune ljudi. Bakterija e. coli može uzrokovati grčeve u želucu i proljev, ali može biti i fatalna. Pronađene su i bakterije stafilokok i streptokok koje mogu prouzročiti infekcije. 

Među opasnim posljedicama isprobavanja testne kozmetike je i pojava herpesa na usnama. 

– Nije zgodno da se testeri nanose na usta i oko očiju. Teoretski se može dogoditi da se tim putem prenese neka bakterijska ili virusna upala. Bolje je i sigurnije kozmetiku isprobati na ruci. Dođe li do infekcije, najbolje je obratiti se liječniku – kaže dr. Ivana Mravičić iz klinike Svjetlost. 

Najsigurnije je koristiti jednokratne testere koji se mogu dobiti u drogerijama i parfumerijama. 

Oprez s rokom trajanja 

Koliko kozmetika može biti opasna, govori i odvojeno istraživanje britanskog lanca trgovina Debenhams koje je pokazalo da žene koriste kozmetiku i nakon isteka roka valjanosti. Četkice starih maskara mogu sadržavati bakterije koje vode do konjunktivitisa, uzrokovati crvenilo, svrbež i peckanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije