Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alma Premerl Zoko:

'Ključne greške u odijevanju – navike, želja za trendom i borba s godinama'

Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko
1/10
13.02.2014.
u 10:30

Alma Premerl Zoko pokrenula je pravu malu revoluciju. Prva je osmislila online modno savjetovalište za sve one koji imaju nedoumica kad je u pitanju odijevanje.

Modna savjetnica Alma Premerl Zoko ispričala nam je kako je počeo njezin uspjehom popločan put u stvaranju prvog hrvatskog online modnog savjetovališta Modni ALMAnah na kojem svi mogu dobiti brzi savjet, ali i doći na modno savjetovanje, uživati u usluzi individualnog savjetovanja, stiliziranja ormara... Osim što je osmislila i vlastitu modnu kolekciju, Alma trenutačno radi i na muškom modnom priručniku koji je zamišljen kao niz korisnih savjeta kako se muškarac treba odijevati.

– Modu treba otkrivati svaki dan i u svim segmentima. U onom što nosimo, s kim se družimo. Moda nije samo odijevanje. Prvi sud o osobi donosimo kada je vidimo da nam dolazi u susret. Moda je igra i od nje trebamo uzeti ono najbolje, a ne samo slijediti trendove – kaže Alma.

Foto: Nikola Zoko

Kako ste došli na ideju pokrenuti prvo hrvatsko online savjetovalište i jeste li zadovoljni odazivom?

Davno, još dok sam radila kao novinarka u Teni i Areni shvatila sam kako žene vole pitati "ovo ili ono", posebno o onome o čemu su pročitale novinske članke. Kako je internet sve jači, a svi mi željni brzih i kvalitetnih informacija, otvoriti online modno savjetovalište koje je brzo, individualno i na kraju za čitateljice besplatno činilo mi se kao dobra ideja za moj novi posao. Kakav mi je odaziv? Dnevno primimo oko 130 različitih upita. Mislim da je to super odaziv! Najčešće kažem da mi je prekratak dan. Imam veliku sreću da mi je suprug fotograf pa zajedno radimo dosta toga. Almanah mi je pokušaj koji je uspio i od toga je krenulo to sve.

Kakve su Hrvatice kada je riječ o modi?

Hrvatice vole modu i svakog je dana iznova otkrivaju! One koje su zbunjene modnim trendovima, koji ponekad nisu prilagođeni građi tijela, traže savjete kako te trendove prilagoditi svojoj građi, a one koje o modi znaju (pre)više svakog dana traže novu inspiraciju. Zabavno je učiti žene da od mode i modnih trendova uzmu samo ono što je idealno za njihovo tijelo! U Hrvatskoj kronično nedostaje bontona odijevanja.

U čemu najčešće griješimo kada odabiremo odjevne komade?

Svi mi želimo izgledati bolje i mlađe, no ne treba pretjerivati!

Moje je iskustvo pokazalo da postoji nekoliko ključnih grešaka koje se odnose na kombiniranje odjeće – navike, želja za trendom i borba s godinama! Prvo je najteže korigirati jer navike u odijevanju nešto su što nosimo kao naslijeđe iz vremena odrastanja (pravila koje nam je usadila dominantna žena u obitelji, kompleksi koji su nas obilježili). Takve žene najčešće će reći "nosim samo hlače jer imam ružne noge, nikad ne nosim haljine jer ih ne volim, ovu boju ne volim i nikad je ne bih nosila". Kad takve žene kroz individualan rad na mojim modnim savjetovanjima suočim s navikama i pokažem korigirani stil, one se počinju ponovno zaljubljivati u vlastito tijelo i na odijevanje gledati drugim očima. Zanimljivo je promatrati kako otkrivaju svoje dobre noge, biraju boje koje im pristaju…

Foto: Nikola Zoko

Drugi tip žena želi biti u trendu pošto poto pa ne razmišljaju o ničemu nego kako "ugrabiti" ultimativni trend! Tigrasto, točkasto, cvjetno, mornarsko, neonsko – ma daj sve! Nije važno kako to stoji, važno da je moderno! Kao modna savjetnica djelujem po principu anuliranja suvišnog i uspostavljanu ravnoteže odijevanja kako bi pojedini ultimativni komadi odjeće došli do izražaja. I na kraju žene koje se bore s godinama! Svi mi želimo izgledati bolje i mlađe, no ne treba pretjerivati! Starenje je prirodan proces i svaka godina nosi nešto svoje. Zar nije smiješno vidjeti 50-godišnjakinju u tunici na kojoj piše sexy, zaposlenu poslovnu ženu u čipkastoj košuljici koja otkriva nabore na dekolteu…

Koje savjete najčešće traže od vas putem vaše internetske stranice?

Pitanja vezana za to kako odabrati idealan grudnjak, hlače, haljinu, cipele i traperice žene svakodnevno postavljaju. Upravo zato sam modniALMAnah urednički satkala od tema koje žene uvijek zanimaju. Isto tako žene se opisuju, šalju fotografije i traže konkretne savjete što odjenuti za posao, kako se nositi casual… U posljednje vrijeme puno je upita kako se odjenuti za razgovor za posao! Moram priznati da sam bila sretna kad sam dobila mailove zahvala žena koje sam savjetovala i koje su dobile posao!

Foto: Nikola Zoko

Javljaju li vam se i muškarci s upitom za savjet i koje su njihove nedoumice kada je riječ o modi?

Muškarci manje pišu. Prosjek je na deset ženskih upita, jedan muški! No, muškarci, po preporukama žena, dolaze na moja modna savjetovanja. Primjerice, nedavno sam savjetovala u Moderato man shopu u kojem sam željela pokazati po kojem se principu biraju kravate i košulje i kolika širina kravate treba biti ovisno o građi tijela! Bilo je puno znatiželjnih menadžera koji su otkrili osnovna pravila odabira kako bi odijevanje bilo u skladu s njihovom osobnošću i građom tijela.

>>Pet modnih pogrešaka koje dodaju kilograme i godine

>>Što god odjene, na njoj izgleda fenomenalno, nikad vulgarno ili prenapadno

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije