Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kemikalije iz stvari koje stalno koristimo dovode do raka i astme

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da kemikalije koje se nalaze u raznim stvarima u našim domovima mogu dovesti do obolijevanja od astme, raka, smanjene plodnosti i drugih bolesti
20. veljače 2013. u 19:52 2 komentara 493 prikaza
bojanje kose
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da kemikalije koje se nalaze u raznim stvarima u našim domovima mogu dovesti do obolijevanja od astme, raka, smanjene plodnosti i drugih bolesti.

U izvještaju je SZO upozorio da "sintetičke kemikalije" imaju "ozbiljan utjecaj" na ljudsko zdravlje. Opasne kemikalije pronađene su u igračkama, PVC parketima, čak i u kreditnim karticama. Predlažu da se neke od tih kemikalija zabrane kako bi se zaštitile buduće generacije, piše Telegraph. U izvještaju piše da se, nakon dvogodišnjeg istraživanja, može reći da postoje razlozi za sumnju da ftalati šete plodnosti i povećavaju rizik od bolesti kod djece, kao što je leukemija.

Upozoravaju i na bisfenole, koji se nalaze u mnogim stvarima koje svakodnevno upotrebljavamo kao što su konzerve ili naočale, a koji mogu utjecati na ljudski rast i razvoj.

Opasne i boje za kosu

Milijuni žena diljem svijet boje svoju kosu i tako se izlažu potencijalnoj opasnosti od razvoja raka zbog izuzetno štetnih kemikalija koje boje sadrže.

Znanstvenici tvrde da kemikalije koje se nalaze u bojama za kosu mogu reagirati s dimom cigarete ili drugim zagađenim materijama u zraku te stvoriti jedan od najmoćnijih kancerogenih spojeva.

Spojevi zvani amini ne samo da prodiru u kožu, nego se na kosi nalaze danima, tjednima i godinama, već koliko se boja koristi, a u kombinaciji s drugim spojevima stvaraju se vrlo otrovne kemikalije N-nitrozamin za koji je već utvrđeno da izaziva rak. Njegova upotreba zabranjena je u kozmetici, ali istraživači tvrde je on i dalje sastavni dio kemijskih reakcija. Znanstvenici doduše ne mogu sa sigurnošću reći koliko se nitrozamina može proizvesti, ali potencijalna opasnost postoji. Više od trećine žena i svaki deseti muškarac redovito boje svoju kosu, piše Daily Mail.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • k1milica:

    znanstvenici su otkrili stetne satojke u svemu a tko je kriv za njihovu uporabu ? pola nasa nepazbja pola onaj ciji je to posao: drzavna birokracija.....

  • mudroslovka:

    ja znam one koji su živjeli zdravo, nisu bojili kosu, koristili kemikalije.... i umrli su od raka. Moja baka je živjela na selu i hranila se onim što sama proizvodi i opet dobila rak. Od nečeg se mora umrijeti, nećemo živjeti vječno.