Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trend

Karirano - škotski uzorak koji je zavladao pistama

karirano (1)
Foto: Arhiva VL
1/4
07.01.2013.
u 00:01

Najpoznatije u tradicionalnim nijansama koje povezujemo sa škotskim klanovima, karirano platno ove se sezone pojavilo i u niz novih varijanti. Chanel predlaže crno-bijelo, Vivienne Westwood plavo, a Burberry se igrao sa sivom.

U kiltu modne kuće Comme des Garçons 2008. Marc Jacobs naklonio se publici nakon revije te izazvao buru u javnosti. Ostavimo li po strani njegove provokacije, moramo mu biti zahvalni što nas je podsjetio na pomalo podcijenjeni tartan - tradicionalni vuneni materijal kariranog uzorka karakterističan za kiltove. No da ne bi bilo zabune - crveni karirani stolnjak naših mama i baka nema veze s tartanom.

Izvorno je bio “uniforma” škotskih klanova, koji su se “natjecali” tko će imati bolji dizajn. I bez obzira na njegovu burnu povijest (u 18. st. bio je 25 godina zabranjen), do danas je ostao simbol nacionalnog identiteta Škotske, ali i bezvremenski klasik koji utjelovljuje i tradicionalno i moderno. Sve do 19. st. tartan je bio rezerviran samo za muškarce, no zahvaljujući kraljici Viktoriji, ne samo što su ga smjele nositi žene nego se trend proširio i svijetom. Udruživši se tako s aristokracijom, tartan je dobio otmjenu crtu. Poslušno se prilagođavao svakome modnom razdoblju i savršeno se uklapao na profinjen način, no ‘70-ih srušen mu je ugled kad ga je “prisvojio” punk kao znak društvenog bunta te je s klasičnih modela prešao na pomalo “muške” krojeve, a ni paleta boja nije zaostajala.

Ipak, ovaj uzorak stilsku revoluciju mora zahvaliti pionirki ovog trenda Vivienne Westwood koja je pokrenula tartan-groznicu (veza s menadžerom Sex Pistolsa omogućila joj je da dizajnira sad već legendarno karirano odijelo za pjevača Johhnyja Rottena). U ‘80-ima tartan je samo produbio ljubav s punkom, a školarke se nisu skidale iz svojih, ne baš tako nevinih, kariranih suknji, no ‘90-ih grunge je na scenu “izgurao” tartan-košulje. Malo-pomalo dizajneri su se odmaknuli od tradicionalnog izgleda te eksperimentiraju i s bojama i s materijalom.

Pokojni Alexander McQueen 2006. je jesensku kolekciju “začinio” tartanom, Dolce&Gabbana odali su mu počast 2008. reinterpretirajući ga na sve moguće načine, a Burberry mu je i dalje vjeran na podstavi trencha. I ne zaboravite, odlučite li se za tradicionalni “božićni” ili odvažniji, tartan je dobrodošao gost ne samo na odjeći nego i na modnim dodacima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije