Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kampanja "Meni se to ne može dogoditi"

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om (hzjz.hr) no neka rizična spolna ponašanja dovode i do većeg rizika.
22. studenoga 2018. u 13:09 100 prikaza
Meni se to ne može dogoditi
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i ove godine organiziraju kampanju povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti, uključujući infekciju HIV-om te čuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om (hzjz.hr) no neka rizična spolna ponašanja dovode i do većeg rizika. Testiranje i rano otkrivanje infekcije je stoga važno, jer je liječenje u tom slučaju uspješnije i sprečava se širenje HIV-a. Kampanjom se želi naglasiti važnost prepoznavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjem koji mogu dovesti do neželjenih posljedica i utjecaja na zdravlje te mlade osposobiti da se informirano brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice i kako bi spolni odnosi bili povezani s pozitivnim i željenim događajima, jer je spolnost važan i lijep dio ljudskog života, ovogodišnjom kampanjom želimo dopuniti znanje kojima mladi raspolažu i poslati poruku da je važno na vrijeme prepoznati rizike.

Meni se to ne može dogoditi | Autor :

Kampanja ove godine nosi naziv Meni se to ne može dogoditi da se istakne uobičajena pretpostavka da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima, što može povećati i vjerojatnost upuštanja u rizično spolno ponašanje. Mladi često iz različitih razloga obraćaju premalo pažnje rizicima koji su povezani sa spolnim zdravljem i misle da se neželjene posljedice događaju drugima, dijelom zbog osjećaja neranjivosti karakterističnog za svoju dob, nedovoljnog znanja, iskustva, nesigurnosti itd. Osim neplanirane trudnoće, spolno prenosivih bolesti i s njima povezanih komplikacija, mogući rizici povezani sa spolnim ponašanjem su povezani i s mentalnim zdravljem te mnogim drugim zdravstvenim i socijalnim rizicima i okolnostima.

Meni se to ne može dogoditi | Autor :

Kampanja “Meni se to ne može dogoditi” provodi se tijekom studenog i prosinca oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. U kampanji se koristi digitalna komunikacija emotikonima, koju današnje generacije mladih razumiju i svakodnevno koriste. Kampanja će tradicionalno završiti Pozitivnim koncertom, koji će se ove godine održati tijekom dva dana, 30. studenoga i na sam prvi dan prosinca, kad se obilježava Svjetski dan AIDS-a. Na koncertu će, osim domaćih glazbenih snaga poput Hladnog piva, Nipplepeoplea, Pips, Chips & Videoclipsa , Jonathana,  M.O.R.T.-a, Bojane Vunturišević i Ischariotzckyja, nastupiti i popularni engleski bend – Editors. Na sam Svjetski dan AIDS-a, 1. prosinca, na zagrebačkom će se Trgu Petra Preradovića (Cvjetni Trg), kao i svake godine, nalaziti „šator HUHIV-a“ u kojemu će se tijekom cijelog dana organizirati različiti interaktivni sadržaji za posjetitelje, a stručnjaci će besplatno informirati sve zainteresirane građane o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, prevenciji, testiranju i liječenju spolno prenosivih infekcija, uključujući i infekciju HIV-om, te dijeliti edukativno informativne materijale.

Meni se to ne može dogoditi | Autor :

U okviru kampanje je napravljen i edukativno-promotivni video u kojem su prikazana loša iskustva mladih osoba povezana sa spolnim zdravljem, za koje su mislili da im se nikada neće dogoditi. Mladi su u takvim situacijama često zbunjeni, prestrašeni, ne znaju kome se obratiti i boje se osuđivanja, stoga ih kampanjom nastojimo informirati o mjestima na kojima mogu potražiti pomoć, poput udruge HUHIV (CheckPoint centra Zagreb) u kojoj mogu dobiti informacije i savjet stručnjaka. U kampanji promoviramo i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”. Preventivne poruke povezane s ovom kampanjom oglašavaju se i kampanjom „Skini pametno  - Zauzmi stav i ostani zdrav!“ u sklopu projekta „Živjeti Zdravo“, u organizaciji HZJZ-a i HUHIV-a, u kojoj su edukativno informativni materijali (sufinancira ESF) postavljeni u javnom prijevozu, na fakultetima, u studentskim domovima, zdravstvenim ustanovama i ljekarnama diljem Hrvatske.

Iz HZJZ-a ističu da prema podacima dosadašnjih istraživanja, među mladima ima dosta prostora za poboljšanje znanja. Prema istraživanjima o spolnom iskustvu mladih, u Hrvatskoj je prosječna dob prvog spolnog odnosa oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente. Prema posljednjem je Istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika iz 2014. godine (HBSC) među petnaestogodišnjacima je 21 % dječaka i 6 % djevojaka imalo spolni odnos. Usporedbom s rezultatima ranijih istraživanja se 2014. godine uočava pad korištenja kondoma, koje je koristilo samo 50 % onih koji su izjavili da su imali spolno iskustvo, dok ih je 2002. g. koristilo 70 %, a 2006. i 2010. g. 80 %. 

Meni se to ne može dogoditi | Autor :

Dosadašnje dugogodišnje iskustvo HUHIV-a u radu s mladima također ukazuje na to da mladi često nisu dovoljno informirani o zaštititi  spolnog i reproduktivnog zdravlja, te u praksi nedovoljno koriste metode zaštite. Predsjednik Udruge HUHIV, Tomislav Beganović istaknuo je: „Želimo da mladi prepoznaju Hrvatsku udrugu za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa kao mjesto u kojem mogu pronaći nekog tko će ih saslušati i pomoći stručnim savjetom. Iznimno nam je drago da su se i ove godine u kampanju uključile i brojne poznate osobe koje će nam pomoći u našoj misiji educiranja i informiranja mladih o rizičnim čimbenicima i ponašanjima i mjerama zaštite i očuvanja vlastitog i tuđeg spolnog i reproduktivnog zdravlja.“

Kampanja se provodi uz podršku Ministarstva zdravstva,  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i brojnih drugih partnera i suradnika.

Poveznica kampanje: https://huhiv.hr/svjetski-dan-aids-a-2018/

Aplikacija „Spolno zdravlje“ je dostupna za preuzimanje na poveznici: https://goo.gl/mpzqAn

Više informacija na poveznicama:

http://huhiv.hr/

https://www.hzjz.hr/

http://spolnozdravlje.hr/

http://javno-zdravlje.hr/

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka