Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako zaštititi svoje zdravlje i biti siguran tijekom putovanja?

Putovanje
23.11.2023.
u 16:22

Svi se veselimo putovanju u nove krajeve. Putovanja su prilika za istraživanje novih mjesta, kultura i običaja. Ipak, očuvanje zdravlja i sigurnosti igra ključnu ulogu kako biste maksimalno uživali na vašem zasluženom odmoru.

Prvo na što trebate obratiti pozornost je da imate svu potrebnu dokumentaciju poput vize, putovnice i zdravstvenog osiguranja. Zatim, istražite zdravstvene uvjete u zemlji u koju putujete kako biste bili pripremljeni na sve. Provjerite morate li se cijepiti te se upoznajte s eventualnim specifičnim zdravstvenim problemima koji prevladavaju u tom području. Obratite se svom liječniku za osobni savjet.

Nakon što ste istražili što sve možete očekivati u državi koju planirate posjetiti, potražite jeftine avio karte Zagreb-Dubai, Zagreb-Malaga, Zagreb-Šangaj, ovisno o vašim željama.


Kako brinuti o zdravlju na putovanju?

Prije putovanja obavezno se posavjetujte s liječnikom o cijepljenju. Spakirajte osnovne lijekove koje trenutno koristite ili koje mislite da će vam zatrebati.

Na svakom putovanju ključno je da ostanete hidrirani, da konzumirate uravnotežene obroke te da vodite računa o higijeni ruku kako biste smanjili rizik od zaraznih bolesti.

Redovito pijte običnu vodu; to je posebno važno ako putujete u područja s visokim temperaturama. Važno je birati hranjive obroke koji će ojačati vaš imunološki sustav, uključujući voće, povrće, proteine i cjelovite žitarice.

Osim toga, redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinfekcijska sredstva kako biste spriječili širenje mikroba. Ove jednostavne, ali ključne mjere pomažu u zaštiti od raznih infekcija, pružajući vam veću sigurnost i održavajući vaše zdravlje dok ste na putu.

Ne manje važno, no u svoj plan putovanja svakako uključite tjelesnu aktivnost. Ako vas zanima avio karta Zagreb Split, šetajte gradom pod Marjanom, istražite popularne plaže, pješačke staze ili razmislite o rutinskim vježbama koje možete izvoditi u hotelskoj sobi kako biste ostali aktivni.

Osim toga, putovanja mogu poremetiti obrasce spavanja, stoga se pokušajte dovoljno odmarati kako biste održali vaš imunološki sustav na visokoj razini. Uvijek nastojte dovoljno spavati, unatoč promjenama vremenskih zona.

Putovanje može biti stresno, stoga pronađite načine za upravljanje razinama stresa. Vježbajte tehnike opuštanja, uzmite pauze kada je potrebno i budite fleksibilni. Ako se ne osjećate dobro, odmah potražite liječničku pomoć.


Kako smanjiti izloženost riziku u nepoznatim okruženjima?

Kako biste na vašem putovanju bili maksimalno zaštićeni, temeljito istražite odabrano odredište. Analizirajte neke savjete o putovanjima na to područje te provjerite web stranice vlade u potrazi za eventualnim upozorenjima ili sigurnosnim problemima.

Primjerice, ako se pitate isplati li se letjeti u New York, istražite aktualne preporuke i smjernice za putovanja u taj grad, uzimajući u obzir moguće zdravstvene i sigurnosne aspekte, što će vam pomoći da donesete informiranu odluku o svojem putovanju.

Savjetujemo vam da napravite kopije svoje putovnice, osobne iskaznice, putnog osiguranja i plana puta. Osim toga, plan puta ostavite prijatelju ili članu obitelji. Obavještavajte ih o eventualnim promjenama u vašim planovima. Uvijek vodite računa o tome da vam je baterija na mobitelu puna.

Uložite u sveobuhvatno putno osiguranje koje pokriva hitne zdravstvene slučajeve, otkazivanja putovanja i izgubljene ili ukradene stvari. Pregledajte policu kako biste razumjeli što pokriva te kako postupiti u slučaju podnošenja zahtjeva.

Ne manje važno, no rezervirajte smještaj iz pouzdanih izvora. Prije rezervacije detaljno istražite mogućnosti smještaja, pročitajte recenzije prethodnih gostiju i provjerite sigurnosne aspekte odabranih lokacija. Usredotočite se na recenzije koje se odnose na sigurnost objekta te proučite gdje se točno nalazi vaš smještaj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije