Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo ruho legendi

Kako su coprnica i Manda postale pin up ljepotice?

From Zagreb With Love
Foto: Roberto Pavić
1/17
05.03.2020.
u 15:54

Predstavnice mističnih zagrebačkih legendi našle su se na originalnim majicama prvog zagrebačkog streetwear branda

Možete li zamisliti Zagreb u 14. stoljeću, sa svom silom njegovih živopisnih stanovnika? Puno je toga tada bilo drugačije nego li je danas, pa je tako bila dovoljna i najmanja sumnja da se neka žena bavi vradžbinama kako bi je mogli proglasiti vješticom, ili narodski rečeno – coprnicom! To se posebno događalo u slučajevima ako bi žena živjela sama, a možemo samo zamisliti šta bi joj se dogodilo ukoliko bi joj se pod nogama sasvim slučajno motala kakva crna mačka! Od takvih su osoba ostali stanovnici tadašnjeg Zagreba u pravilu zazirali, iako bi nerijetko potajice odlazili kakvoj coprnici po ljubavni savjet, napitak za ozdravljenje ili proricanje budućnosti. Rekli bismo da su – unatoč javnoj osudi i stravičnim mučenjima– coprnice zapravo radile u korist starih purgerskih predaka.

Foto: From Zagreb With Love

Upravo su legende o coprnicama, od kojih povijest kao prve pamti, Alicu i Margaretu, poslužile kao inspiracija prvom zagrebačkom streetwear brandu From Zagreb With Love za dizajn najnovije majice iz njihova bogatoga kataloga.

Coprnice su zasigurno jedan od široko prepoznatih simbola Zagreba, pa su nas u kreiranju dizajna posvećenog coprnicama vodile mistične legende koje o njima kruže - kaže  Karlo Rosandić, koji je 2007. godine osnovao liniju originalne odjeće iz strasti prema rodnome Zagrebu. Posebnost ovog dizajna je u samoj izvedbi, budući je zamišljen kao pin-up verzija zagrebačke coprnice koja „pozira” ispred još jednog tipičnog simbola Gornjeg grada – Kule Lotrščak. Za dizajn motiva nastalog prema crtežu jednog od suradnika branda, zaslužan je Petar Vukorepa, jedan od trojke koja vodi From Zagreb With Love.

Coprnice su se prema nekim legendama najčešće okupljale na mističnom Gornjem gradu, pa je kula Lotrščak bila logičan izbor za dizajn - pojašnjava Vukorepa.

Foto: From Zagreb With Love

Pin-up coprnica novi je dizajn u ranije započetoj pin-up kolekciji branda, a prvi takav bio je iznimno popularni dizajn lijepe djevojke Mande, koja je prema još jednoj legendi Zagrebu nadjenula ime i dobila besmrtnost kroz bezvremenski hit Stjepana Đimi Stanića „Zagrabi Mando”.

Naša prva pin-up djevojka Manda samo je bila naznaka kolekcije koja slavi poznate žene Zagreba - ističe Dejan Jeličić, zadužen za kvalitetu otiska na majice i hudice iz FZWL kolekcije, te dodaje kako je taj dizajn jako tražen, što ih je i inspiriralo da nastave kolekciju. Dizajnerski pristup popularnog stila pedesetih godina prošlog stoljeća omiljen je među onima koji svoje tijelo vole ukrašavati tetovažama i čest je izbor tattoo majstora, te se savršeno nadovezuje na streetwear kulturu.

Naše majice i hudice namijenjene su i ženskoj populaciji upravo zbog velike potražnje ženskih modela, a i često nam se događa da muškarci odabire ženske modele kao poklon za razne obljetnice i praznike svojim boljim polovicama - naglašava Karlo Rosandić.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Priče o coprnici i Mandi, naravno, nisu jedino što ovaj brand ima za ponuditi. Službena internet trgovina www.fromzagrebwithlove.com nudi pregršt dizajna inspiriranih Zagrebom, pa tako na majicama možete pronaći gornjogradske fenjere u tattoo stilu, simpatičnu vjevericu Zagija u boksačkoj pozi, ali i Gospona Jožu - brata blizanca omiljenog animiranog profesora, koji se nije baš uvrgnuo na brata po pitanju domišljatosti i znanosti, već ima određene poroke.

Naš brand specifičan je po tome što u sebi nosi dozu poznatog zagrebačkog fakinskog duha i provokacije, s posebnim naglaskom na poseban dizajnerski pristup i kvalitetu same odjeće- kažu nam iz branda. U tom smislu razvijaju se i neki novi dizajni koji će ugledati svjetlo dana u skoroj budućnosti, što će posebno razveseliti sve mame i tate, dosadašnje i buduće, iako su dečki oko detalja malo tajnoviti. Njihova odjeća može se isprobati – i naravno kupiti u Dirty Old Shopu u Tratinskoj.

Foto: Roberto Pavić

Nema sumnje kako je prvi zagrebački streetwear brand „iz Zagreba s ljubavlju” na odličnom putu da se mnogi zagrebački simboli ne zaborave. O sve većoj popularnosti branda svjedoče i sve brojnije tetovaže s motivima s FZWL majica, te fotografije često i poznatih osoba, koji se samoinicijativno javljaju s putovanja po najrazličitijim krajevima svijeta odjeveni u From Zagreb With Love proizvode. Nesumnjivo će tako, poput ranije spomenute Mande, i zagrebačka pin-up coprnica osvojiti razne zanimljive točke na planeti i na sasvim poseban način promovirati Zagreb.

Sadržaj nastao u partnerstvu s brendom From Zagreb With Love.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije